Koets’n Keerls maken zich op voor 21e editie van de Eschrit

Foto:

Zoals de traditie inmiddels voorschrijft, worden de Tubbergse Paardendagen ook dit jaar voorafgegaan door de Eschrit. Op zondag 27 juli zal Tubbergen weer in het teken staan van paarden en rijtuigen van leden van de Twentse rijtuig- en arresleevereniging de Koets’n-Keerls.Met steun van de gemeente Tubbergen en TMZ (Trivium Meulenbeltzorg) klinken in en buiten het dorp het geluid van paardenhoeven en ratelende rijtuigwielen door de straten. Een bonte stoet van vervoermiddelen die door de adel en de landman gebruikt werden voor uiteenlopende activiteiten als paardengerij om mee op bezoek te gaan, ter kerke te rijden, om mee te gaan trouwen, ter markt te gaan of ten doop. Uiteraard was de uitvoering vaak afhankelijk van de welstand van de eigenaar. Ook hing het ten nauwste samen met wat de streek aan voertuigen bood.

Oude glorie
Nadat langzaamaan de rijtuigen plaatsmaakten voor de toen nog zeldzame automobiel, was de verwachting dat het tijdperk van het rijtuig voorgoed verdwenen was. Jaren later werd het tegendeel bewezen. In november 1969 werden de Koets’n Keerls opgericht. In de jaren ’70 kwamen er in Nederland heel wat rijtuigverenigingen bij, maar met gepaste trots mogen de Koets’n Keerls stellen dat zij zijn uitgegroeid tot de grootste menvereniging van Nederland.

De Eschrit, die dit jaar voor de 21e keer georganiseerd wordt, telt ook dit keer mee voor het Nederlands Kampioenschap van de NVTG (Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij). Deze wordt op 13 september in Baarn verreden, waarbij geluncht wordt op paleis Soestdijk. Uiteraard is de Eschrit een weer onderdeel van de Tubbergse Paardendagen, die van 2 t/m 7 augustus worden gehouden.

een2959

Defilé
Wie zich verdiept in reisverhalen van weleer wordt geconfronteerd met allerlei prachtige wetenswaardigheden: Veel anekdotes en verhalen zullen dan ook tijdens het defilé verteld worden door opperspreekstalmeester Erik Eshuis. Het defilé begint omstreeks 14.30 uur op het Raadhuisplein. Aan het begin van het defilé tonen een aantal leden van motorclub De Toerenteller hun klassieke motoren aan het publiek, eveneens voorzien van deskundig commentaar. Dus ook voor motorliefhebbers is er veel fraais te zien.

Tevens wordt vanaf 12.00 uur op het Raadhuisplein een markt gehouden met uitsluitend streekproducten. De dagindeling van de Eschrit op zondag 27 juli is in chronologische volgorde als volgt:

  • 08.30 tot 09.45 uur -jurering van de rijtuigen op het voorterrein van De Eeshof
  • 10.00 uur – vertrek van de rijtuigen aan de Sportlaan
  • 11.15 uur – sherrystop aan de Patersweg in Harbrinkhoek in het weiland van de Gerard Peuver
  • 12.15 uur – middagstop bij restaurant/bistro Kampkuiper te Harbrinkhoek
  • 14.30 uur – defilé aan
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen