Een echt Oktoberfest op de Tubbigse wies’n

Foto: Mark Mensink

Doordrenkt met traditie, enthousiasme en vooral veel partygevoel werkt het bestuur van de Schuttersfeesten Tubbergen aan een Oktoberfest dat zijn weerga niet kent. In Tubbergen geen plastic glazen of parodieën op het podium, maar “ein richtiges Fest, wie es sich gehört”. Geen wonder dat het publiek met bussen vol van over de grens er naartoe komt.

Het Oktoberfest is meer dan een feest met een tintje zwart, rood en goud. Schuttersgilde Tubbergen onderhoudt al tientallen jaren intensieve contacten met bevriende schuttersverenigingen uit Duitsland. Over en weer worden elkaars ‘Schutzenfesten’ bezocht. De Tubbergse Volks- en Schutterfeesten zijn van oudsher op Duitse leest geschoeid, inclusief bijbehorende tradities en klederdracht. Jos Groothuis, bestuurslid van het gilde, met een knipoog: “Dit jaar hebben we Grolsch in glazen 0,4 literpullen. Dat mag je wel Euregionale samenwerking noemen – toch?!”.
Op de tafels
Henk Roordink, eveneens bestuurslid en tevens de regerend Schutterskoning, begrijpt wel waarom het Oktoberfest zo aanslaat. “Bij ons komt het beste van 2 werelden samen. Zaterdags komen de Duitsers met hele verenigingen traditiegetrouw op tijd in de tent. Die nemen flink in en staan om 20.30 uur al met de muzikanten op de tafels. De Nederlanders komen uren later binnen en zien dat gebeuren. Die weten niet wat ze overkomt en doen er spontaan nog een tandje bovenop.”
The Dirty Daddies
Vrijdags merkt niemand iets van alle tradities. Dan ligt de gemiddelde leeftijd ineens een stuk lager en vult de 7-koppige spektakelband The Dirty Daddies in hoog tempo het podium. Deze feestband dendert de top-2000 als een tornado over een meezingende, springende en hossende menigte. Alle hits vloeien na maximaal een minuutje al naadloos over in de volgende. En alsof dat niet genoeg is, voegen deze podiumbeesten daar nog een flinke dosis show-elementen aan toe.
Piratenbattle en het Koningsschieten
Zondagsmiddags kent de wies’n weer een unieke mix van culturen. Terwijl de schutters onder toeziend oog van bevriende verenigingen zich wijden aan het Koningsschieten en het vogelschieten voor bedrijven, wordt binnen in de tent een Piratenbattle gehouden. Piraten uit de hele regio strijden met eigen vinyl om de eer. Een onafhankelijk jury beslist wie er wint. Groothuis enthousiast: “We zijn een paar jaar geleden met de Piratenbattle begonnen, die nemen ook weer een eigen publiek mee. Prachtig om te zien hoe dat zich mengt met ons schutterspubliek. Die zondagmiddag is donders gezellig.”
Kijk voor meer informatie, locatie en kaartverkoop op www.volksfeest-tubbergen.nl.
postera2-klein
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen