Kerstdorp Manderveen een bolwerk van tolerantie

Foto: Redactie

Zwart, wit, zeer gelovig of helemaal niet, het maakt volgens ‘geestelijk vader’ Jeroen Oosterik niks uit wat iemand nou precies is. In zijn ogen is juist iedereen welkom in het Kerstdorp Manderveen, dat dit jaar voor de tweede keer zal verrijzen.

“Eigenlijk geheel in de warme sfeer, de algehele context, van Kerst eigenlijk. Dus niemand afwijzen en onbevooroordeeld alle mensen toegang bieden”, benadrukt Oosterik. Op 21 december staan weer zo’n 70 figuranten het kerstverhaal van de bijbel uit te beelden op het Knuuv’n aan de Manderveenseweg, grofweg tussen Tubbergen en Manderveen. In een houten kerkje met een toren van 8 of 9 meter hoog, maar ook in andere gebouwen die daar komende weken worden geplaatst.

Oosterik liep al jaren met het plan en vorig jaar werd het een realiteit. “De gezelligheid van Kerst staat hierbij voorop. Dat samenzijn is voor mij het belangrijkste. We doen het met z’n allen, en ook vóór elkaar. Het is letterlijk laagdrempelig, want mensen die slecht ter been of afhankelijk van een rolstoel zijn kunnen ook overal bij en alles meebeleven”, legt Oosterik uit.

Veel bezoekers

Vorig jaar was het meteen al een groot succes. Niet de vooraf ingeschatte 200 of 300, maar ongeveer 1.300 bezoekers genoten van de warme kerstsfeer in het buitengebied van Manderveen. Dit jaar wordt de nadruk gelegd op een betere organisatie en mooiere opvoeringen van het toneel, zo laat Oosterik weten. “Het is een uitdaging om het nog leuker te maken. Het is alleen wel te hopen dat het weer goed is, want alles is in de buitenlucht. Voor het eerst bouwen we ditmaal een Romeinse tempel na om daar een deel van het verhaal te kunnen vertellen.”

Kosten noch moeite worden gespaard en alles is zelfgemaakt, zoals de kleding die de toneelspelers en figuranten dragen, of via-via geregeld. Dit geldt voor het net geboren kindje Jezus, zijn ouders Jozef en Maria, kamelen en ossen, een kerstster die op 60 meter hoogte boven het terrein uitsteekt tot en met een aantal herders en de drie wijzen uit het Oosten. “Alles is er weer”, vertelt Oosterik gepassioneerd. “Eigenlijk dus net als vorig jaar. Van jong tot oud helpt mee om dit weer voor elkaar te krijgen. Sponsoring hebben we zo alleen in natura. En als je aan het tellen komt, doet zo’n 20% van de Manderveense bevolking mee. Dat is toch fantastisch?”

Informatieavond

Op 10 december, vanaf 19.30 uur, is er in het Kulturhus te Manderveen een infobijeenkomst voor alle vrijwilligers. “Iedereen die iets voor het Kerstdorp Manderveen wil betekenen is welkom”, aldus Oosterik.

Kerstdorp Manderveen is alleen op zondag 21 december, van 16.00 tot 20.00 uur, geopend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen