Gemeente wijst VNG-akkoord over plasticinzameling van de hand

Foto: LTO Noord, afdeling Tubbergen

De gemeente Tubbergen gaat niet akkoord met nieuwe afspraken over de vergoeding voor inzameling van kunststofafval. Ook andere gemeenten in Twente zijn geadviseerd om tegen het akkoord te stemmen.Vanaf komend jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inzameling van kunststofafval. De gemeente Tubbergen is echter niet tevreden over het akkoord dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) met het bedrijfsleven en het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft gesloten.

Afgesproken is dat de gemeenten in 2015 een vergoeding van €817 per ton plastic krijgen. Die vergoeding daalt vervolgens tot €656 per ton in 2019. “Tot op heden was het uitgangspunt dat de inzameling van het plasticafval kostenneutraal verloopt. Dat wil zeggen dat de kosten die wij als gemeente maken om het plasticafval in te zamelen ook als zodanig vergoedt krijgen. Naar het zich nu laat aanzien brengt het voorstel van de VNG met zich mee dat de gemeenten op termijn het risico lopen om deels voor de kosten op te draaien. Dat zou betekenen dat de gemeente de extra kosten in de begroting dient te verwerken dan wel deze kosten bij de burgers neer te leggen. Dat laatste kan niet de bedoeling zijn”, zegt wethouder Tom Vleerbos. De VNG dient volgens de gemeente Tubbergen opnieuw met de partijen om tafel te gaan om een beter inzicht te krijgen in de voorgestelde vergoedingen.

Het is voor het eerst dat de gemeenten zelf verantwoordelijk worden voor de inzameling, transport, overslag en het sorteren van kunstofafval.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen