Woonbestemming voor ‘insecthuis’ binnen handbereik

Het voornemen van een Albergenaar om een zeer bijzonder vormgegeven woning aan het kanaal in zijn woonplaats te gaan bouwen, krijgt steeds meer vorm. Het college van burgemeester is nu namelijk ook akkoord met de plannen voor de locatie waar de woonbestemming vervalt, zodat vervolgens het ‘insecthuis’ wel bewoont mag worden.Op het perceel Broekzijdeweg 34 in Albergen zijn nu een woning, enkele bijgebouwen en een tennisbaan aanwezig. Deze woonbestemming wil men wijzigen in een recreatieve bestemming om een hoogwaardig groepsverblijf voor maximaal 20 personen te realiseren. Deze verblijfsrecreatieve functie wordt op het bestaande erf in de bestaande bebouwing gerealiseerd.

De woonbestemming komt ten goede aan het project voor de bouw van een insectwoning, waarvoor een aparte projectbesluit-procedure is doorlopen. Wethouder Erik Volmerink legt het nader uit: “In principe mag er in het buitengebied geen woning bij worden gebouwd. Wel mag een bestaand woonhuis worden afgebroken, om op een andere plaats daar deze zogeheten woonbestemming – als het ware – naartoe te ‘verhuizen’. Op 18 maart 2014 hebben we besloten een projectbesluit te nemen en een bouwvergunning te verlenen om de bouw van de insectwoning mogelijk te maken.”

Het is de bedoeling dat het Insecthuis, met afmetingen van 43 meter lang, 12 meter hoog en 15 meter breed, op een ruim perceel achter de Broekzijdeweg 34 wordt gebouwd. Het huis ziet er uit als een groot insect, met zes poten, vleugels, facetogen en een langwerpige romp. De buren vrezen voor het uitzicht vanuit hun huis. Bovendien zijn ze bang dat de woning een toeristische attractie wordt, met de bijhorende verkeersoverlast en verlies van privacy door ‘pottenkijkers’. Daarom zijn zij naar de rechter gestapt. Op 1 juli 2014 heeft de rechter uitspraak gedaan en daarin het projectbesluit en de bijbehorende bouwvergunning geschorst. De rechter heeft tevens aangegeven het beroep pas inhoudelijk te willen behandeling in een zitting, nadat de gemeente een besluit heeft genomen over de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Albergen, Broekzijdeweg 34’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen