Werkloosheid, vooral onder jongeren, flink toegenomen

Foto:

Op dit moment hebben 530 inwoners van de gemeente Tubbergen een uitkering. Ongeveer 10% (57) daarvan is jonger dan 27 jaar. Dat laatste is sinds juni met 16 personen toegenomen. De wethouder van Sociale Zaken, Roy de Witte, maakte dit gisteravond bekend.Van het totale aantal uitkeringsgerechtigden zullen er 12 binnen 1 maand de maximum termijn bereiken. Het aantal WW-ers is met 19 personen toegenomen t.o.v. 1 juni. “M.b.t. de toename van de jongeren jonger dan 27 jaar in de WW is geen precieze oorzaak aan te wijzen. De jongeren komen uit allerlei branches (metselaar, leerkrachten, treinmachinist, activiteitenbegeleider dagopvang). Eén van de oorzaken zou kunnen zijn dat jongeren op dit moment alleen maar tijdelijke contracten hebben en dus vaak invalwerk doen. In de uitzendbranche werken namelijk relatief veel jongeren”, aldus wethouder De Witte.

Ook is 40% van de uitkeringsgerechtigden 50 jaar en ouder. Ongeveer 1 op de 4 WW-ers heeft een bouwgerelateerd beroep. Volgens wethouder De Witte komt dit grotendeels door de recessie. ” In principe zijn alle leeftijdsgroepen wel bij de recessie betrokken, maar de jongeren vinden veel eerder een baan dan de ouderen. Vandaar dat deze blijven ‘hangen’  in de sociale zekerheid.”
Ondernemers naar ROZ
Het aantal ondernemers dat een BBZ-uitkering ontvangt, is met 3 gelijk gebleven aan een kwartaal en jaar eerder. Wethouder De Witte: “Het feit dat de BBZ gelijk is gebleken is, is een algehele tendens in Twente. Het aantal aanvragen is niet gelijk gebleven, maar dat komt doordat veel mensen als alternatief voor hun werkloosheid een eigen bedrijf willen opstarten hiervoor een verzoek indienen bij de Regionale Organisatie Zelfstandigen (ROZ) maar vervolgens geen plan een visie of iets dergelijk hebben. Vervolgens wordt deze aanvraag afgewezen, omdat er geen sprake is van een levensvatbaar bedrijf. Volgens het ROZ is in de gemeente Tubbergen ook het fenomeen ROZ niet erg bekend. Er dient meer publiciteit te worden gegeven aan het feit dat het ROZ er is voor de bedrijven in moeilijke tijden.”
Nieuwe wetgeving
De gemeente is vanaf komend jaar verantwoordelijk voor werk en inkomen, daar waar de overheid dit nu is. Hiervoor komt een speciale wet, de Participatiewet. “De doelstellingen van de participatie staat werk voorop en werkgevers zijn daarin onze belangrijkste partners, want zij bezit immers over banen.  De vraag van arbeid vanuit werkgevers staat daarbij centraal. Het is nu zaak dat we het ‘commitment’ van de werkgevers binnen onze gemeente en onze regio concreet te maken. En daarbij gaat het om het hele spectrum, van grote werkgevers in de regio tot de middenstanders in onze kernen.  Deze samenwerking speelt zich af op 2 niveaus: lokaal en regionaal. Door zowel hierop onze aandacht te richten ontstaat er een ideale mix. Daarom wil ik ook aandacht vragen voor de bijeenkomst van de Participatiewet op 4 september vanuit de Regio Twente. Tijdens deze bijeenkomst krijgen we veel gerichte informatie over de aanpak vanuit de arbeidsmarktregio. Over de lokale aanpak zal ik jullie in de verschillende overleggen bijpraten, maar dat we nog het één en ander moeten doen is duidelijk”, aldus De Witte.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen