Bezoek CDA-statenleden in teken van duurzaamheid

Duurzaamheid is een hot item. Maar wat is het eigenlijk en hoe gaan plaatselijke ondernemers en de overheid om met dit begrip? Op woensdag 15 oktober heeft CDA Tubbergen samen met de CDA-statenfractie Overijssel een drietal werkbezoeken afgelegd met als thema duurzaamheid. Onderstaand een verslag van de dag.

Het eerste werkbezoek was bij de firma Steggink Infra in Reutum. (W)Aardevol werken, hergebruik van materialen zijn voorbeelden van duurzaamheid. Er is een speciale app ontwikkeld voor het constateren van oneffenheden binnen de infrastructuur. Steggink Infra heeft medewerkers in dienst die ervaring hebben in wegwerkzaamheden en weten waar ze het over hebben. De focus ligt op de uitvoering. Leden van de CDA Statenfractie Overijssel waren geïnteresseerd in het hergebruik van materialen en de nieuwe technieken die er zijn waardoor kosten gereduceerd worden.
Tijdens de lunch werd er in 2 groepen gesproken over buurt en baan. De infrastructuur binnen de gemeente Tubbergen is een bepalende factor voor de industrie die zich wil huisvesten binnen onze gemeente. De nadruk kwam tijdens de gesprekken te liggen op een snelle bereikbaarheid van de A1. Tevens was er aandacht voor de knelpunten tussen Borne en Zenderen. Een ander item was de kansen voor de werkloze jongere en het onderwijsaanbod op technisch vlak. Waarop moeten we anticiperen, wat vraagt de industrie? Een speerpunt van het verkiezingsprogramma van het CDA Tubbergen is het behoud van de jongeren in onze gemeente door het realiseren van goedkope huisvesting. Basisonderwijs, sport en een kulturhus dragen verder bij aan het woongenot binnen de kernen.
Tijdens het bezoek aan de veehouderij van de familie Scholte-Linde (Nicole is voorzitster LTO-afdeling Tubbergen) werden het CDA Tubbergen en de CDA-statenleden Overijssel bijgepraat over de materie rondom de EHS en Naturua2000. Volgens de familie Scholte-Linde is er veel onbegrip bij de bestuurders. Zij staan veelal te veraf van de praktijk. Je krijgt als burger steeds meer waardering voor het enthousiasme en doorzettingsvermogen van onze agrariërs. Wet-en regelgeving maken het juist deze mensen niet makkelijk. Samenwerking tussen de boeren en overheid biedt meerdere mogelijkheden. Volgens Scholten Linde zou de gebiedsvisie ondernemers ruimte moeten geven om te groeien. De uitwerking van de EHS-zones moet uitwijzen of alle bufferzones nodig zijn en welk deel agrarisch blijft. De LTO-afdeling Tubbergen wil behoud van ontwikkelruimte met minimale inzet van goede agrarische grond; geef boeren de ruimte voor ontwikkeling, dan ontstaat er een juiste balans tussen enerzijds de recreatieve sector en het anderzijds het echte buitenleven.
Aansluitend een bezoek aan Stichting a.t. vakwerk. Dit bedrijf richt zich op het ontwikkelen van duurzame bedrijvigheid in Noordoost Twente vanuit de locatie in Hezingen. A.t. vakwerk helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk of laat de mensen werken naar vermogen bij bedrijven en opdrachtgevers. Vertrouwen en geduld is de basis voor het welslagen van dit project.
Deze themadag bevestigd dat actief burgerschap door samenleving/ondernemers én een betrokken overheid bijdragen aan een bruisende gemeente Tubbergen, laat CDA Tubbergen weten.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen