Tubbergse wethouders zoeken scholing

De jongste wethouder van Twente, Roy de Witte van de gemeente Tubbergen, heeft vandaag een gastles gegeven aan leerlingen van het Carmellyceum. Roy de Witte vertelde over zijn vak, zijn motivatie, de gemeentepolitiek en het imago van de gemeente. Deze gastles is de aftrap van het project ‘Wethouder zoekt scholing’, een project waar wethouders van de gemeente Tubbergen zich aanbieden aan scholen voor spreekbeurten, gastlessen en -colleges.

Dichtbij het verschil maken
Leerlingen van de 4e klas van Carmelcollege luisterden aandachtig naar de jonge wethouder Roy de Witte. “Ik wil echt iets betekenen voor mijn omgeving, ik wil een steentje bijdragen aan de samenleving. En ik wil meebeslissen over hoe de toekomst er uitziet. En dat kan als je actief bent in de politiek.” De Witte vroeg de leerlingen hoe zij de toekomst zien en waar ze over willen meebeslissen. “Je kunt meebeslissen over zoveel zaken, zoals over de buslijn naar Enschede. Vaak zijn mensen zich niet bewust dat je in de lokale politiek over zoveel zaken kunt mee praten.”
#wethouderzoektscholing
Ook vertelde de wethouder dat het wethouderschap heel dynamisch is. “Geen dag is het zelfde, en het is al helemaal nooit saai. Als wethouder sta je vaak in de picture, je komt vaak in het nieuws, positief en negatief.” De Witte daagde de leerlingen uit om een bericht te plaatsen op twitter, facebook of instagram met hashtag #wethouderzoektscholing. “Wedden dat het morgen in de krant staat?”
Stofdoek
De leerlingen kregen allemaal een cadeautje van de wethouder; een stofdoek. “Het beeld dat er heerst van de gemeente en de politiek is niet altijd het juiste beeld, wij weten wel dat ons imago stoffig is. Dat wil de gemeente Tubbergen veranderen en daar zijn we hard mee bezig. Ik wil graag dat jullie meedenken, steek de stofdoek de lucht in als jij een idee hebt hoe je ons kunt afstoffen. En hoe zou jouw eigen afgestofte politieke partij er uit zien?” Deze opdracht viel in goede aarde, de leerlingen kwamen met goede ideeën. “Dank voor jullie input, ik ga zeker wat met deze ideeën doen. Gaaf hé, dat je kunt meepraten over iets? Dat is zo mooi aan de politiek.”
Wethouder zoekt scholing
De gemeente Tubbergen vindt het belangrijk om midden in de samenleving te staan. Het college schuift regelmatig aan bij overleggen van inwoners, ze bezoeken bedrijven binnen de gemeente om te weten wat bij ondernemers leeft en starten nu ook met het project ‘Wethouder zoekt scholing’. “Wij bieden ons aan om aan leerlingen meer te vertellen over de gemeente, over de lokale politiek of over het wethouderschap. Als leerlingen van de basisschool een spreekbeurt wil geven over bijvoorbeeld een wethouder, dan willen wij graag onderdeel van de spreekbeurt zijn. Ook geven wij graag gastlessen op middelbare scholen of gastcolleges op bijvoorbeeld de ROC of het Saxion. En voor leerlingen is het ook mogelijk om eens een dag met ons mee te lopen.”
Geïnteresseerd in ‘Wethouder zoekt scholing’, stuur dan een mail naar [email protected].
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen