Gemeente verbiedt kippenstront in afvalcontainers i.v.m. vogelgriep

Sinds gisteren geldt er in verband met de vogelgriep een landelijk vervoersverbod van 72 uur voor alles wat met gevogelte (pluimvee) te maken heeft.Het verbod is volgens de gemeente ook van toepassing op strooisel van hobbydierhouders, wat wordt ingezameld met het huishoudelijk afval. “Hierbij verzoeken wij u om de komende dagen géén strooisel/afval dat vrijkomt bij het houden van pluimvee aan te bieden bij het afval”, meldt de gemeente Tubbergen.

Geen vervoer van pluimvee meer
Het pluimveebedrijf in Hekendorp waar gisteren de vogelgriep is vastgesteld, bestaat uit 6 stallen met in totaal rond 150.000 legkippen. Het bedrijf heeft geen buitenuitloop. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Vanaf gisterochtend 11.30 uur geldt een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dierenvan die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur. Voor deze periode is tevens een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en ander gevogelte in heel Nederland ingesteld.
Grote kans op besmetting
Vanwege het hoge besmettingsgevaar wordt deze zogeheten standstill-periode ingesteld. In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.  De verplichtingen gelden ook voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen