Verdere versoepeling regels Rood-voor-Rood

Om de verpaupering van het buitengebied daar waar nodig (nog verder) tegen te gaan, wil het college van B&W de regels voor het zogenaamde Rood-voor-Rood-beleid nog minder streng maken. Volgens wethouder Erik Volmerink hoopt de gemeente dat er zo meer gebruik van de regeling wordt gemaakt dan nu het geval is.

Volmerink: “Hoofddoelstelling van het Rood-voor-Rood-beleid is de ruimtelijke kwaliteitsverbetering in het buitengebied. Naast de sloop van landschap ontsierende bebouwing dient er te worden geïnvesteerd in de ruimtelijke kwaliteit. In het ontwerp-beleid was al opgenomen dat de compensatiewoning moet worden gerealiseerd op de slooplocatie. Er zijn echter situaties denkbaar waardoor deze voorwaarde leidt tot het niet doorgaan van een RvR-plan. Het kan immers voorkomen dat men – om diverse redenen – de compensatiewoning elders wil realiseren. Dit houdt in dat wanneer omwille van bijvoorbeeld milieuregelgeving terugbouwen op de slooplocatie niet mogelijk is, men de compensatiewoning elders terug mag bouwen. Deze locatie moet uiteraard voldoen aan alle eisen op het gebied van milieu, ruimtelijke ordening, etc.”
De belangrijkste veranderingen inzake Rood-voor-Rood (RvR):
  • In het ontwerpbeleid waren gestopte agrarische bedrijven die in de bestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Tubbergen (onherroepelijk geworden op 28 december 1985) al een bestemming ‘eengezinshuizen’ hadden, uitgesloten van de RvR-regeling. Hierop is het beleid aangepast door deze uitsluiting niet meer op te nemen.
  • In het ontwerpbeleid is aangegeven dat bij sloop op meerdere locaties teruggebouwd moet worden op de locatie waar minimaal 40% wordt gesloopt. De bepaling van 40% is geschrapt, omdat in de praktijk de locatie waar minimaal 40% wordt gesloopt niet altijd de meest geschikte locatie is voor de bouw van de RvR-woning.
  • Bij de terugbouwlocatie op de locatie van de recreatiewoning is de EHS niet als belemmering opgenomen. De belemmeringen zoals in of direct naast omvangrijke bos- en natuurgebieden of Natura-2000 gebieden zijn ongewijzigd. Door de EHS als beperking op te nemen zal er vrijwel geen enkele recreatiewoning geschikt zijn als herbouwlocatie van een RvR-woning.
  • In het ontwerpbeleid is opgenomen dat binnen het Landbouwontwikkelingsgebied (LOG)-gebied kan worden gesloopt, maar de compensatiewoning niet gerealiseerd kan worden binnen het LOG-gebied, zodat de RvR-woning dan elders gerealiseerd moet worden. De beperking om de RvR-woning niet te realiseren binnen het LOG-gebied is geschrapt. Afhankelijk van de milieutechnische aspecten is de RvR-woning immers wel of niet mogelijk binnen het LOG-gebied. Bovendien kan met deze beperking op veel potentiële RvR-locaties niet worden teruggebouwd, welke op zich wel geschikt zijn.
  • Om te voorkomen dat langlopende aanvragen in strijd komen met het nieuwe beleid zijn er specifieke overgangsbepalingen opgenomen voor 3 aanvragen (Langeveenseweg 39 te Geesteren, Krikhaarsweg 7 te Geesteren en Walboersweg 64 te Harbrinkhoek).
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen