Aanslag op begroting door ‘gedwongen huwelijk’

Foto: Redactie

“Dat de anderen het niet goed kunnen organiseren, kan ik niks aan doen. Maar ik wil niet dat wij daar de dupe van worden.” Paul Hannink (Gemeentebelangen/VVD) is er naar eigen zeggen flink pissig over dat de Tubbergse bijdrage aan de Brandweer Twente met maar liefst 21,5% moet stijgen. Volgens hem hadden andere gemeenten hun zaakjes bij lange na niet zo goed voor elkaar als in Tubbergen en moet het daar nu voor ‘bloeden’.

De gemeenteraad van Tubbergen werd vorige week per brief op de hoogte gesteld van het financiële nieuws. Reden voor Hannink om afgelopen maandag, tijdens de raadsvergadering, aan de bel te trekken bij het college. “Hierdoor moeten we per inwoner ongeveer €10 meer overmaken, dan tot nu toe. Pin me er niet op vast, maar de brandweer kostte ons tot nog toe zo’n €35. Uit mijn hoofd zat Enschede al op €65 per persoon. Vanuit het rijk moet Twente €4 miljoen bezuinigen. Van de provincie nog eens een miljoen. In totaal dus €5 miljoen.”

‘Aanslag op begroting’

Tubbergen komt er volgens Hannink maar wat bekaaid van af. “Wij moeten jaarlijks €216.386 meer betalen, structureel dus. Het heeft daarmee ook grote gevolgen voor onze begroting. De burgemeester gaf aan dat samen met de andere gemeenten die meer moeten gaan betalen, druk wordt uitgeoefend om de plannen weer om te buigen. Maar hij zei ook meteen dat de kans daarop niet erg hoog is. Een ongehoord slechte ontwikkeling dus. Als kleine gemeente heb je gewoon weinig in de melk te brokkelen. Nogmaals, het gaat om een ‘gedwongen huwelijk’ tot één veiligheidsregio. Iets waar we helemaal niet op zaten te wachten, maar wel van overheidswege ons werd opgelegd.”

Ook andere gemeenten de dupe

Voor bepaalde gemeenten, zoals Hof van Twente (-12,5) en Losser (-11%), pakt de herverdeling juist wel gunstig uit. Naast de gemeente Tubbergen (21,5%) moeten ook Oldenzaal (18,5), Borne (16,5) en Haaksbergen (6,3) fors meer betalen als Veiligheidsregio Twente z’n zin krijgt. Op 29 juni aanstaande valt een definitief besluit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen