‘Ook inwoners moeten schouders zetten onder nieuwe sporthal’

Foto: SSRT

De maatschappelijke en politieke druk op de gemeente neemt toe om te komen tot een nieuwe sporthal in Tubbergen. Er is meer vraag dan aanbod qua sportcapaciteit en daarnaast is het financieel onaantrekkelijk om het gebruik van de huidige Burgemeester Verdegaalhal verder op te rekken.

De spreekwoordelijke bal ligt dus weer bij de gemeente nadat uit onderzoek van de SSRT bleek dat het plan binnen de gestelde kaders onhaalbaar was. “Die hebben we direct opgepakt en zijn daarmee voortvarend aan de slag gegaan. Het is een meersporentraject, waarbij we uitgaan van de meest sobere vorm en de eerder gestelde eisen en voorwaarden. Zoals o.m. de exploitatie en het duurzame aspect”, aldus wethouder Roy de Witte. “We peilen ook in hoeverre de bevolking haar bereidheid toont, wellicht in de vorm van lokaal ondernemerschap en maatschappelijke inzet, om mee te denken èn te doen. Tubbergen heeft een andere gemeenschap dan de kleinere kernen. Het is lastiger iets breed te organiseren, juist vanwege de grootte. Maar dat neemt niet weg dat we wel wat verwachten vanuit de inwoners. Daarnaast zijn we in gesprek met de provincie voor een eenmalige bijdrage. Normaliter maken ze geen geld vrij voor een sporthal. Maar in het geval van dit plan, betreffende de duurzaamheid ervan, wellicht wel. Maar dit moet beter onderbouwd worden dan al was gedaan, iets dat best lastig blijkt.”

Eventueel ook extra bijdrage vanuit gemeente

In 2011 heeft de raad een bedrag van €1,5 miljoen beschikbaar gesteld voor het oplossen van de binnensport-problematiek. Op 2 maart heeft de raad een aanvullende bijdrage van €1,2 miljoen beschikbaar gesteld, onder de voorwaarde te komen tot een uitvoering gereed projectplan met de voorwaarde dat het financieel haalbaar is door enerzijds een sluitende exploitatie voor lange termijn en anderzijds een dekkend investeringsplan. Daarnaast is een amendement ingediend met daarin de opdracht dat alles binnen de gestelde kaders zou moeten worden ingericht en aan deze voorwaarde voldoet.

De totale gemeentelijke bijdrage komt daarmee op €250.000 voor voorbereidingskosten en €2.550.000 voor de bouw van de nieuwe sporthal, totaal €2,8 miljoen.

De wethouder van sport wil niet uitsluiten dat hij de gemeenteraad gaat vragen om meer geld beschikbaar te stellen voor de bouw van een nieuwe sporthal. “Want het kan toch niet zo zijn dat we onszelf over een paar jaar voor de kop moeten slaan, omdat we destijds – nu dus – nagelaten hebben om bijvoorbeeld 3 ton extra beschikbaar te stellen? Dat we de kans hebben gehad, maar deze hebben gemist? Moeten we dan tot in lengte der dagen geld blijven steken in een oude hal, eentje die niet meer voldoet aan de huidige eisen en ook eerst gerenoveerd moet worden? Lijkt me echt geen goed idee”, concludeert De Witte.

Hij vervolgt: “Er is al veel tijd, geld en energie gestoken in de ontwikkeling van het huidige plan. Er is breed draagvlak vanuit de maatschappij en er ligt een uitgebreide doorrekening voor 2 alternatieve vormen van het plan. De SSRT heeft het haalbaarheidsonderzoek afgerond en er is gebleken dat, hoewel de jaarlijkse exploitatie dekkend is, de investeringsfinanciering niet dekkend is. Er zijn met diverse financiers afspraken gemaakt over een aandeel in de investering. Deze afspraken zijn nog warm. Mits aan de gestelde en eerder genoemde voorwaarden wordt voldaan, zou het best kunnen dat ik opnieuw de raad ga vragen om een extra bijdrage. Maar alleen bij ‘mits’ en ‘als’.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen