Telers tekenen gif-convenant bloembollenteelt

Foto: Noaberkracht

In de afgelopen jaren is het telen van bloembollen een belangrijk onderdeel van de agrarische bedrijfsvoering in de gemeente Tubbergen geworden. Het is een kwalitatief hoogwaardige en kapitaalintensieve teelt waarbij de telers regelmatig met chemische gewasbeschermingsmiddelen spuiten tegen ziekten en plagen.

Buurtbewoners uit Geesteren en Harbrinkhoek hebben aan de gemeente Tubbergen een brief gestuurd waarin zij hun zorgen uiten over de gezondheidsrisico’s als gevolg van gewasbeschermingsmiddelen bij deze bloembollenteelt.

Advies

Al enige tijd is de vraag actueel of omwonenden van landbouwpercelen kans lopen op gezondheidsschade door het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Op verzoek van de ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken heeft de Gezondheidsraad hierover op 29 januari 2014 een advies uitgebracht. In dit advies beveelt de Gezondheidsraad een bevolkingsonderzoek aan. Omdat het nog wel enkele jaren zal duren voordat de uitkomsten hiervan beschikbaar komen, stelt de Gezondheidsraad in haar advies nu al een aantal maatregelen voor om de mogelijke gezondheidsrisico’s van het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te beperken.

Eigen rol en verantwoordelijkheid nemen

Om de maatschappelijke onrust weg te nemen hebben de telers een convenant ondertekend waarin afspraken worden gemaakt over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

De ondertekenaars van dit convenant voelen zich aangesproken door de aanbevelingen van de Gezondheidsraad. Ze willen zich vanuit hun eigen rol en verantwoordelijkheid inzetten voor het treffen van maatregelen die het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen en de blootstelling van omwonenden beperken. Dit willen zij onderstrepen door samen dit convenant aan te gaan. Dit convenant wordt gesloten door de gemeente Tubbergen, de Tubbergse bollentelers, Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) en De Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

Vertrouwen

De gemeente Tubbergen heeft alle vertrouwen in het vermogen van de bollenteeltsector om op een professionele en zorgvuldige manier om te gaan met de zorgen die er leven bij omwonenden van percelen waarop bloembollen worden geteeld.

Ook zal de gemeente een actieve, stimulerende en bemiddelende rol spelen bij de uitvoering van dit convenant. Tenslotte zorgt deze voor een goede klachtenstructuur, zodat vragen en klachten die binnenkomen snel aan de betreffende teler(s) worden doorgegeven.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen