‘Vuurwerk afsteken bij feestje is gewoon asociaal gedrag’

Foto: Onbekend

Voor de één is het oorverdovend lawaai, voor de ander het sluitstuk of juist begin van een nieuwe periode. Vuurwerk afsteken tijdens een feestje, ook midden in een woonwijk, lijkt steeds normaler te worden.

Regelmatig steken feestgangers tijdens nachtelijke uren allerlei soorten vuurpijlen en ander siervuurwerk de lucht in, bijvoorbeeld bij een 25e of 50e verjaardag. Niet iedereen is daar even blij mee, zo blijkt bijvoorbeeld uit soms woedende reacties op social media. “Hier in de buurt lijkt het welhaast een traditie te zijn geworden zodra iemand jarig is of een tijdje naar het buitenland vertrekt. Ze houden daarbij gewoon nergens rekening mee, zo lijkt het wel. Iedereen zit dan weer rechtop in bed. En denk daarbij maar eens aan ouderen, of jonge kinderen die bang zijn voor het geknal. Huisdieren ook. Onze hond loopt te stressen alsof het alweer Oud & Nieuw is”, legt een Tubbergenaar – die op eigen verzoek graag anoniem wil blijven – uit. “Het is echt te gek voor woorden.”

‘Politie staat machteloos’

Het relatief nieuwe fenomeen heeft de aandacht van de politie, zo vertelt burgemeester Mervyn Stegers desgevraagd, maar blijkt er tegelijkertijd niet veel tegen te kunnen doen. “We zijn er natuurlijk geen voorstander van, maar het is heel erg lastig om ertegen op te treden. Het duurt vaak ‘maar’ 5 of 10 minuten en dit is helaas te kort om iemand op heterdaad te betrappen. Dat is ook tot nu toe niet gelukt”, geeft de portefeuillehouder van o.a. openbare orde en veiligheid toe. “Voor alle duidelijkheid, het mag dus volgens de regels helemaal niet. Sommige mensen denken misschien van wel, maar feitelijk is het gewoon verboden. Alleen tijdens de jaarwisseling is het kortstondig legaal, verder niet.”

Volgens Stegers is de hype vorig jaar in een overleg met de politie wel aan de orde gekomen. “Ik heb eigenlijk het idee dat het wel minder geworden is. Er was een tijd dat het elk weekeinde raak was, maar volgens mij de laatste tijd niet meer. Het leek me een soort modegril die gelukkig wat afgezwakt lijkt. Overigens moeten mensen het altijd melden als ze ergens last van hebben. Want hoe meer men dat doet, hoe hogere prioriteit het krijgt. De politie doet overigens ook altijd wat met een melding. En als er toevallig een surveillancewagen in de buurt is, kunnen die vervolgens optreden tegen de desbetreffende overtreder.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen