Mijn Manderveen 2030 van start

Foto: Gemeente Tubbergen

Inwoners en toeristen in Manderveen lopen de komende tijd zomaar de kans om op de ‘kiek’ te komen. Want de komende weken brengt Manderveen haar dorp letterlijk in beeld, met als doel het laten zien wat het dorp uniek maakt en wat de kracht is van deze kleine kern.

De fotosessie vormt de start van het project Mijn Manderveen 2030, waarbij het dorp samen bepaalt hoe Manderveen er over 15 jaar uit zal zien.

Mijn Manderveen 2030 is onderdeel van Mijn Dorp, een project dat de komende periode in alle kernen van de gemeente Tubbergen zal starten. Iedereen weet dat de bevolking verandert. Er worden minder kinderen geboren en mensen worden ouder. Dat vraagt volgens wethouder en kartrekker Roy de Witte om een andere inrichting van de samenleving. “Natuurlijk kunnen wij daar als gemeente beleid op maken, maar dat is juist wat we niet willen. Want niet wij wonen in Manderveen en andere dorpen, maar jullie. Dus willen we inwoners vragen om mee te denken over de manier waarop hun dorp er op dit moment uit ziet en wat er nodig is om het toekomstbestendig te maken. Hoe houden we de dorpen leefbaar en welke keuzes moeten we daarvoor maken? En, dat is misschien nog wel het belangrijkste: wat kunnen de inwoners daar zelf in doen en hoe kunnen wij hen als gemeente helpen?”

Geen verlanglijstjes

Binnen Mijn Dorp 2030 is het geen kwestie van verlanglijstjes maken en geld ontvangen om alle dromen te verwezenlijken. Mijn Dorp is vooral een manier om met elkaar in gesprek te gaan en samen een toekomstvisie op te stellen, waarbij de inwoner heel nadrukkelijk de hoofdrol speelt. “Onze rol is aan het veranderen, als gemeente willen we meer naar de achtergrond”, verduidelijkt de wethouder. “Als gemeente nemen we wel onze verantwoordelijkheid. We willen niet afschuiven, maar samen optrekken. We worden juist actiever en meer betrokken oftewel, de burger staat aan het roer en wij helpen daar waar nodig.”

Manderveen gaat starten

In Manderveen zijn hierover de eerste gesprekken geweest en gaat er een actieve groep inwoners aan de slag. “Voor we na gaan denken over de toekomst, moeten we eerst bepalen waar we nu staan”, zegt inwoner Gerrit Kosters. “We nodigen ongeveer 50 Manderveners uit om ons dorp op de foto te zetten. Aan de hand daarvan hopen wij een fotoboek te maken, waarin naar voren komt hoe wij als Manderveners op dit moment ons dorp zien. Dat is dan tegelijk een soort van startpunt om met elkaar verder te praten over de toekomst van ons dorp.”

Samenwerken

Nicole Godeke, Marco Linders, Esther Reinerink en Monique Heyink zullen camera’s uitdelen. “Het is belangrijk om met z’n allen na te denken over de toekomst, om ons bewust te zijn dat niet alles zomaar blijft zoals het nu is. Daar zullen we zelf ook wat in moeten doen”, vindt Nicole. Dorpsgenoot Esther knikt instemmend. “Manderveen is een gezellig dorp met veel saamhorigheid, waar iedereen voor elkaar klaar staat als dat nodig is. Deze kracht kunnen we goed gebruiken om het dorp ook in de toekomst leefbaar te houden.”

Gemeente als buurman

Mijn Manderveen 2030 is vooral een proces van het dorp zelf. De werkgroep wordt aangevuld met Ellen List van de gemeente Tubbergen. “Het is heel inspirerend om te zien hoeveel power er in een klein dorp als Manderveen zit. In mijn contacten en overleggen merk ik elke keer weer het enthousiasme van de mensen om zich in te zetten voor hun dorp. Als gemeente willen wij een buurman zijn, de partner in het houden en krijgen van een leefbare kern. Daarom is het zo mooi dat we nu samen met de mensen aan de slag gaan!”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen