Aanleg van digitale snelweg op het platteland nu echt gestart

Vanmorgen is de eerste symbolische schop de grond in gegaan voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Tubbergen.

De bijzondere gebeurtenis, die voor de deur van Erve Nejhuus in Mander plaatsvond, werd door wethouder Tom Vleerbos geleid. Hij mocht in een graafmachine plaatsnemen en het eerste stukje zandgrond afgraven, waarna in de sleuf een glasvezelkabel werd gelegd.

“Dit is een historisch moment! Het buitengebied van Tubbergen is het eerste gebied in Nederland waar grootschalig glasvezel uitgerold wordt. Niet alleen in de kern beschikken de inwoners straks over een snelle breedbandverbinding, vanaf begin 2016 is deze ook voor het platteland beschikbaar. Dit hebben we bereikt door een goede samenwerking met heel veel partijen. In de eerste plaats door de inwoners zelf”, benadrukt directeur Piet Grootenboer van Cogas Kabel Infra. “Daarmee zijn we natuurlijk heel blij. Maar ik wil vandaag de aannemers de aannemers BAM Infra Telecom en Van Gelder Telecom in het bijzonder noemen.  Zij hebben vanaf het begin met ons meegedacht en veel tijd geïnvesteerd in de engineering van het netwerk. Ook voor hen is dit een bijzonder moment.”

De ‘focus’ was er wel

Er was bij de aannemers en Cogas nog net geen sprake van blinde paniek, in het begin van de wervingscampagne voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in het buitengebied, toen de eerste cijfers binnenkwamen. Toch stond alles en iedereen toen in de houding om ‘gas te geven’. Langzaam maar zeker verbeterde het, ontsponnen er allerlei burgerinitiatieven en dienden mensen hun aanmeldingsformulieren in, totdat uiteindelijk meer dan de gewenste 50% gehaald werd. Kiek’n wat ut wöt, volgens goed Twents gebruik. “Het leek alsof iedereen op elkaar aan het wachten was, om te zien wat de ander zou doen. Toen hadden we echt een beetje de zorg of het allemaal wel goed zou komen”, beaamt directeur Piet Grootenboer van Cogas Kabel Infra. “En het was niet zo dat we een plan B hadden, totaal niet. Gelukkig is het daarna helemaal goed gekomen en vandaar dat we hier nu staan.”

Start

Op maandag 9 november beginnen de graafwerkzaamheden. Eerst langzaam, vooral in verband met de naderende winterperiode, en begin 2016 zal er dan op meerdere locaties tegelijk gewerkt worden.

De globale volgorde is: rond Albergen, rond Fleringen, rond Geesteren, rond Tubbergen en rond Vasse.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen