NAM repareert lekke gaspijp naar natuurgebied nabij Vasse

Foto: Jan Wullink

Met een zogeheten pijp-in-pijp-methode wordt de lekke leiding van de NAM tussen de olievelden in Drenthe en de gemeente Tubbergen hersteld. Via deze lange buis, ooit aangelegd voor de transport van gas, wordt productiewater dat gebruikt wordt bij de oliewinning in Schoonebeek afgevoerd naar lege gasvelden in Mander en Hezingen.

Medio april werd vastgesteld dat de leiding ter hoogte van Gramsbergen lek was en afgelopen zomer bleek dat de bestaande pijp niet meer geschikt is voor de afvoer van het zogeheten olieafvalwater. De productie werd toen stilgelegd. Water wordt de boorputten in gepompt om de stroperige Schoonebeekse olie meer vloeibaar te maken.

Het kost de Nam een slordige €300.000 per dag als er geen olie wordt gewonnen. Daarom wordt er een nieuwe kunststof buis in de bestaande leiding aangebracht. De waterinjectie heeft volgens de NAM geen nadelige gevolgen voor de omgeving.

De NAM wint sinds enkele jaren weer olie in Schoonebeek en verwacht dat de komende 25 jaar te blijven doen. Door de keuze voor een pijp-in-pijp-reparatie is het mogelijk de oliewinning in Schoonebeek na de zomer van 2016 weer op te starten. Vanaf medio 2016 zal begonnen worden met de reparatie van de 45 km lange leiding.

Onderzoek

Naar aanleiding van de toenemende onrust onder de bevolking over de afvalwaterinjectie, is in het voorjaar een begeleidingscommissie samengesteld. Deze verwacht dat de NAM halverwege 2016 een onderzoek presenteert waarin gekeken is naar de risico’s van de huidige injectie van afvalwater en waarin mogelijke alternatieven worden aangedragen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen