‘Wateroverlast te verwachten rond Engbertsdijksvenen door extra vernatting’

Foto: Canon van Overijssel

De lokale VVD-afdelingen in Hardenberg, Tubbergen en Twenterand trekken samen op in hun strijd tegen een (verdere) verhoging van de waterstand in en rondom de Engbertsdijksvenen. Dit grote natuurgebied ten westen van Langeveen is door de overheid aangewezen als een beschermde Natura 2000-locatie.

De provincie Overijssel is o.a. van plan het waterpeil in het Geesterse stroomkanaal met 1,15 meter te verhogen. Dit kan volgens de VVD-raadsleden leiden tot een ernstige vorm van vernatting van de gronden van nabijgelegen boeren, waardoor de bedrijven zouden moeten verhuizen of stoppen. Ook andere omwonenden krijgen volgens hen te maken met directe gevolgen. Zo wordt gevreesd dat een groot aantal inwoners van Bruinehaar en de Pollen last krijgt van o.m. natte kelders, vochtoptrekking door de muren en (landbouw)gronden – ook tot ver buiten het aangewezen vernattingsgebied – die voortaan niet meer te bewerken zijn.

De GB/VVD-fractie zal samen met de collega’s in desbetreffende gemeenteraden een motie laten behandelen waarin hun ongenoegen wordt geuit. “Alle 3 gemeentes zullen de nodige gevolgen ondervinden van de externe werking van de voorgestelde maatregelen. Vandaar dat we deze motie gezamenlijk hebben gemaakt en gaan indienen”, legt raadslid Paul Hannink uit. “Dit gaat over een zeer groot gebied, zo kunnen we inschatten. Al kunnen we het niet precies onderbouwen, dat maakt het wel lastig.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen