Basisschool van Fleringen ontvangt keurmerk voor verkeersveiligheid

Vanmorgen heeft de Heilig Hartschool in Fleringen het Twents Verkeersveiligheidslabel ontvangen uit handen van wethouder Erik Volmerink.

Met het Twents Verkeersveiligheidslabel krijgen scholen een onderscheidend kwaliteitskenmerk. “Hiermee kunnen zij zich profileren als een verkeersveilige school”, aldus Volmerink. “Scholen die in aanmerking komen voor het Twents Verkeersveiligheidslabel voldoen aan verschillende criteria. Ze krijgen deze niet ‘zo maar’, bij wijze van spreken. De school wordt onder meer beoordeeld op de verkeersveilige schoolomgeving, de betrokkenheid van de ouders en het organiseren van verkeersprojecten.”

‘Jong geleerd is oud gedaan’

Elke school met een dergelijk keurmerk krijgt iedere 2 jaar een controle of ze nog altijd aan de voorwaarden voldoen. “Zo niet, dan gaat het bordje er weer af”, legt projectleider Jan Westerik uit. “Dat klinkt misschien wat streng, maar het is gewoon zo. Jong geleerd is oud gedaan.”

Het verkeersonderwijs maakt in Fleringen onderdeel uit van het lesprogramma. “Eigenlijk wordt in alle groepen regelmatig aandacht besteed aan de verkeersveiligheid op en rond de school, maar zeker in de bovenbouw. Ook zijn er allerlei projecten, waarbij zowel theorie als praktijksituaties aan bod komen”, vertelt Kitty Luttikhuis van de Heilig Hartschool. Volmerink: “Daarnaast zijn er vrijwillige brigadiers met de welbekende hesjes actief en is de schoolomgeving zoveel mogelijk verkeersveilig gemaakt. Ook de ouders worden zoveel mogelijk betrokken bij de verkeerseducatie. Zij worden opgeroepen de kinderen vooral met de fiets naar school te laten gaan en niet met de auto te brengen. Je zou misschien verwachten dat dit veiliger is, maar dat is absoluut niet zo. Denk maar eens aan het extra verkeer dat zoiets oplevert of aan de haal- en brengmomenten.”

De discussie over landbouwverkeer in Fleringen, dat niet over de provinciale weg mag en daarom regelmatig wel langs de plaatselijke basisschool rijdt, lijkt op dit moment wat geluwd. “Neemt niet weg dat we nog altijd volop in gesprek zijn met de provincie over een permanente oplossing. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we al zeker 10 jaar met ze praten”, zegt wethouder Volmerink daarover. “Het is gevaarlijk als er zware machines langs een school rijden, dat is gewoon waar. En gelukkig zijn er nog geen ongelukken gebeurd – voor zover ik weet. We proberen niettemin de provincie te bewegen en tegelijkertijd in gesprek te gaan met belanghebbenden, waaronder de dorpsraad en de loonbedrijven. Meer lukt op dit moment helaas niet.”

Andere scholen

Meerdere scholen in de gemeente Tubbergen hebben hetzelfde verkeersveiligheidslabel al gekregen, terwijl anderen nog niet in aanmerking komen. In het laatste geval gaat het om o.a. de Aloysiusschool in Geesteren en de Wiekslag in Tubbergen. De eerstvolgende kandidaat is de Mariaschool in Reutum. Deze ontvangt het certificaat naar verwachting over enkele maanden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen