‘Andere dorpen krijgen net zoveel als Tubbergen’

Foto: Gemeente Tubbergen

Nadat bekend werd dat Tubbergen Bruist een subsidie van €500.000 in de wacht heeft gesleept voor het verlevendigen van het centrum van Tubbergen, brak hierover een discussie los. Met name de omliggende kernen van Tubbergen vragen zich af waarom ‘het grote geld altijd naar Tubbergen gaat en niet naar ons’. Gelukkig werkt dat in de praktijk niet zo, laat de gemeente weten. Ook de kleinere kernen rondom Tubbergen kunnen volop aan de slag met hun dorp.

Tubbergen Bruist is onderdeel van het proces Mijn Dorp 2030 dat dit voorjaar in alle kernen van Tubbergen start. Waar dat programma zich voornamelijk richt op het versterken van de levendigheid en de aantrekkingskracht van het centrum van Tubbergen, gaat Mijn Dorp 2030 over alles wat er op dit moment speelt in en rond een kern én over de manier waarop zaken in de toekomst geregeld gaan worden. “Mijn Dorp 2030 is gebaseerd op het samen met inwoners nadenken over de toekomst van hun kernen”, vertelt wethouder Roy de Witte. “We weten allemaal dat de samenleving vergrijst. Daarmee rijst de vraag hoe onze dorpen er over 15 jaar uitzien. Als welvarende hechte gemeenschappen of als stille en verlaten dorpjes? Wat is er voor nodig om de kernen leefbaar te houden?”

Tot nu toe werd er in antwoord op die vragen beleid gemaakt door de lokale overheid. Maar dat is wat de gemeente niet meer wil. “De dorpen zijn niet van ons, maar vooral van de inwoners zelf”, stelt de wethouder. “Daarom vragen we de inwoners om actief mee te denken over de manier waarop hun dorpen er in de toekomst uit moeten zien. Binnen Mijn Manderveen 2030, Mijn Langeveen 2030, Mijn Harbrinkhoek 2030 en binnen alle andere Mijn Dorp 2030-kernen worden er werkgroepen gevormd waarin wordt nagedacht over wat er in de praktijk voor nodig is om hun dorpen toekomstbestendig te maken. Wat kunnen de inwoners daarin zelf doen en hoe kunnen wij als gemeente daarbij helpen? Dat samen nadenken en doen met de inwoners over een breed scala van onderwerpen variërend van zorg tot recreatiemogelijkheden, vormt de kern van Mijn Dorp 2030.”

Geld

Naast de inhoudelijke discussie, voegt de gemeente ook financiële daadkracht toe. De gemeenteraad heeft in de begroting voor onder andere Mijn Dorp 2030 een fors bedrag ter beschikking gesteld. “We gaan dus niet alleen lullen, maar ook poetsen om de leefbaarheid samen te behouden of verbeteren”, benadrukt De Witte. “Maar niet op de manier waarop dat ging bij Dorpsplan Plus. Het is ditmaal geen kwestie van verlanglijstjes maken. Het samen opstellen en beleven van een toekomstvisie staat voorop, als er toevallig een idee ontstaat waarvoor geld nodig is om het op te starten, dan zijn er mogelijkheden. Ook zijn wij bereid om te kijken hoe we het anders kunnen doen. Misschien kunnen we ook bestaande geldstromen anders besteden. Als iedereen daar gelukkiger van wordt dan is dat voor ons zeker bespreekbaar, dan gaan we kijken hoe we het samen kunnen realiseren.”

Daarom is er ook een lobby gestart richting de provincie om incidenteel geld los te krijgen voor het proces en voor de projecten die binnen Mijn Dorp 2030 vallen. Binnen Mijn Tubbergen 2030 is dit voor het project Tubbergen Bruist gelukt. “Via de regeling ‘vitaliteit en identiteit van de binnensteden’ kregen we de kans om voor dit project binnen de kern Tubbergen €500.000 binnen te halen. Hiermee willen we de plannen die de groep ondernemers en lokale betrokken inwoners van Tubbergen Bruist hebben bedacht, cofinancieren.” Volgens de wethouder is het dus zeker niet zo dat al het geld in de begroting wordt besteed aan de kern Tubbergen. “Integendeel. Iedere kern gaat straks aan de slag met zijn eigen plannen en waar dat mogelijk is proberen we samen met de betrokken werkgroepen ook provinciale en andere subsidies te krijgen. Binnen Mijn Dorp 2030 is van alles mogelijk, maar de inwoners zijn aan zet. De resultaten hangen voor een groot deel samen met hun eigen inzet. Als gemeente zijn wij vooral faciliterend. Wat dat betreft krijgt de gemeente een heel andere rol.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen