Vrees voor einde burgerinitiatief Noaberplein in Geesteren

Foto: Redactie

Onlangs hebben de fractieleden van Gemeentebelangen/VVD een werkbezoek gebracht aan de ploeg die de omgeving van Erve Kampboer onderhoudt. De buren voelt zich ‘noaber’ en helpen het dorpshuis in Geesteren met allerlei werkzaamheden, waarmee zij het bestuur en vrijwilligers ontlasten.

Na de aanleg van het nieuwe Noaberplein namen zij het onderhoud op zich. Ze stoorden zich aan woekerend onkruid, groen tussen de bestrating, takken, bloeisel op de pleinen, paden en perken; in hun beleving een verpaupering van het nieuw aangelegde plein. Onderhoudsniveau 3, zoals de gemeente het op een sobere manier heeft ingeschaald, was voor hen geen optie. Tevens wenst de groep met het verrichten van deze werkzaamheden Erve Kampboer, een oud monumentaal pand, financieel te ondersteunen. Dit door werkzaamheden uit te voeren die anders worden uitbesteed aan derden, zoals Soweco.

Contract, maar geen geld

In oktober 2014 zijn zeer zorgvuldig gesprekken met de gemeente opgestart om het complete Noberplein in onderhoud te nemen. Na dit zorgvuldige proces werd na meer dan een jaar een definitief contract opgesteld. Het contract hield het complete onderhoud van het totale Noaberplein tot zichtlocatie in, dat recht doet aan het woord Kulturplein, TIP, toeristisch Informatie Punt, burgerparticipatie, visie op Mijn Dorp 2030 en de mogelijkheid om het naastgelegen dorpshuis te verduurzamen. Denk hierbij aan een meer financiƫle stabiele basis voor Erve Kampboer.

Na veelvuldig aandringen werd na 2 jaar duidelijk en is bij monde van de verantwoordelijk portefeuillehouder op 17 maart 2016 meegedeeld dat de gemeente op geen enkele wijze de werkzaamheden financieel wenst te ondersteunen. “Dit betekent het einde van een mooi burgerinitiatief”, aldus Ursula Bekhuis-Groothuis. Voor de fractie van Gemeentebelangen/VVD is dit een reden om deze afhandeling in gemeenteraad van 18 april aan de orde te stellen en hier vragen over te stellen. Onderstaande vragen worden ingebracht:

  • Komt de door de fractie Gemeentebelangen/VVD geschetste situatie overeen met de beleving van het college?
  • Kunt u aangeven waarom dit burgerinitiatief niet positief is gehonoreerd?
  • Een voorbereiding van 2 jaar om tot een contract te komen, waarbij diverse tekeningen en concepten zijn uitgewerkt, en vele overleggen door ambtenaren en bestuur, zijn gevoerd heeft naar de mening van de fractie Gemeentebelangen/VVD verwachtingen geschapen.
  • Hoe kunt u uitleggen dat het college het proces na 2 jaar van onderhandeling op deze wijze afsluit?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen