Gemeente sluit financiële hulp bij achterstallig onderhoud TOF-scholen niet uit

St. Alphonsusschool te Harbrinkhoek
St. Alphonsusschool te Harbrinkhoek
Foto: Google Maps

Over het algemeen zijn er geen grote brandveiligheidsproblemen bij de huisvesting van leerlingen op de 10 TOF-basisscholen in de gemeente Tubbergen. Dit beantwoordde burgemeester Mervyn Stegers vanavond op vragen van raadslid Karin Reinerink-Hutten (CDA).

“Het is in principe voldoende. Soms deugt de noodverlichting niet, is niet bij alle scholen een goed ontruimingsplan of zijn er andere gebreken geconstateerd. Het zijn dus vooral problemen van technische aard”, aldus burgemeester Stegers. “Vanwege demografische ontwikkelingen krijgt een school echter ook soms andere functies. Bij bijvoorbeeld een kinderopvang is een brandmeldinstallatie nodig. Daarom zijn wij in overleg met basisscholen: bij functieveranderingen zijn de kosten voor basisonderwijs en niet voor rekening van de gemeente. Het kan niet zo zijn dat kosten afgewenteld worden op ons. Brandmelders en dergelijke, daarvoor moet de school zelf zorgen. Maar het kan natuurlijk zo zijn dat er bij eerder gedane controles geconstateerd is dat er verkeerde plafonds of geen brandwerende muren zijn. Als dat al eerder het geval was, mag de school iets van ons verwachten. Bij achterstallig onderhoud gaan we dus met de school in gesprek. Dan kijken we of we er wat aan kunnen doen.”

Onderwijswethouder Roy de Witte ziet evenwel een aantal knelpunten en spanningsvelden, bijvoorbeeld wat bevolkingskrimp en de bijbehorende leegstand betreft. “Dat gaat dus op de begroting drukken”, aldus De Witte. “We blijven vanuit onze eigen verantwoordelijkheid de veiligheid controleren. Ook constateren wij bij de TOF een behoefte aan advies vanuit de brandweer. Landelijk is de discussie gaande tussen de PO-raad en VNG om een serieuze slag te slaan in de kwaliteit van de huisvesting. Wij sluiten daar bij aan en doen mee. Lokaal herkennen we ook een aantal knelpunten. We willen dat TOF zich met name bezighoudt met onderwijs.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen