Bibliotheken in Albergen en Geesteren krijgen een ander onderkomen

Het bibliotheeksgebouw in Geesteren
Het bibliotheeksgebouw in Geesteren
Foto: Herman Huis in 't Veld

Een meerderheid van de gemeenteraad voelt er niks voor om jaarlijks structureel €150.000 te bezuinigen op de bibliotheken in Albergen en Geesteren. Hiervoor dienen de coalitiepartijen CDA en Gemeentebelangen/VVD i.s.m. Dorpen Centraal vanavond een motie in.

Wel gaat er op een ander vlak flink wat veranderen, namelijk de fysieke aanwezigheid van aparte gebouwen voor de bibliotheken in kwestie. Die zullen komen te vervallen, want de 3 partijen zien samen met het college van B&W meer in het onderbrengen van de bestaande functies in plaatselijke basisscholen. Niet in de laatste plaats doordat deze gezien de bevolkingskrimp al deels leeg staan.

Ook vervalt niet de gehele bezuiniging. Als het aan de partijen ligt, gaat de structurele bezuiniging op jaarbasis naar €100.000 en krijgen de bibliotheken daarnaast een extra opgave in de vorm van het Bibliotheek op School-concept mee. Daarbinnen moet het tevens mogelijk zijn voor ouderen, boven de leeftijd van basisschoolleerlingen, om de ‘bibliotheek nieuwe stijl’ te bezoeken. De openingsuren voor deze groep bezoekers van de bibliotheken kan als het aan de 3 politieke partijen ligt, prima van 12 teruggeschroefd worden naar 8 of misschien zelfs maar 4 uur per week.

Henk Wessels van de PvdA is minder gelukkig met de plannen die de andere partijen ontvouwden en maakt zich zorgen over de verdere invulling ervan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen