Extra geld naar muzieklessen op school en daarbuiten

Foto: Rabobank Noord en West Twente

Samen nadenken over de toekomst. Dat gebeurt binnen Mijn Dorp 2030. Daarbij gaat het niet alleen over straten, gebouwen en sportaccommodaties, maar ook over de inrichting van bijvoorbeeld zorg en onderwijs.

De aankondiging over bezuinigingen van maar liefst 50% op het muziekonderwijs was voor de inwoners van Tubbergen geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Integendeel. Onder het motto ‘wat moet, dat moet’ besloten de stichting Federatie Muziekgezelschappen Tubbergen, Kaliber Kunstenschool, het TOF-onderwijs samen met de leerlingen, hun ouders en de gemeente om de bezuinigingen te lijf te gaan met een nieuw plan voor toekomstbesteding muziekonderwijs.

Binnen die brede samenwerking bruist het niet alleen van het talent en de expertise op het gebied van muziekonderwijs, maar ook van kennis over nieuwe regelingen en fondsen. “Een voorwaarde bij deze nieuwe regelingen is de samenwerking zoals hierboven genoemd”, zegt Angelina Schoonewille, bestuurder Kaliber Kunstenschool. “Zowel de FMT als KKS wil kwalitatief goed muziekonderwijs toegankelijk en bereikbaar houden voor iederéén. Door samen op te trekken krijgt de jeugd in Tubbergen alle kansen om talenten te ontwikkelen.”

‘Belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen’

De betrokken partijen zijn gestart met een inventarisatie van ieders sterktes en zwaktes. “Hierdoor werd duidelijk wie welke rol zou kunnen spelen”, verklaart Jack Stolp, voorzitter Federatie Muziekgezelschappen Tubbergen. “Het was goed om te ervaren dat we elkaar heel mooi kunnen aanvullen.” Binnen het nieuwe plan is er veel ruimte voor een goede invulling van het buitenschoolse muziekonderwijs én worden de muzieklessen op de scholen uitgebreid. Volgens Stolp kunnen de doorgaande leerlijnen voor kinderen van binnen- naar buitenschools muziekonderwijs straks ook beter vormgegeven worden. “Muziekles op school is niet alleen belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, maar ook goed van de leefbaarheid in de dorpskernen. Doordat de muziekverenigingen een belangrijke rol gaan spelen binnen de lessen, maken zij meer kans op een flinke aanwas van jeugdleden”, verwacht hij. “Andere doelstellingen zijn verbindingen leggen, samenwerken en ‘goed noaberschap’ bevorderen. Cultuur en muziekeducatie zijn daarvoor nu eenmaal krachtige middelen.”

Extra geld

Om dit te kunnen realiseren, verwachten de samenwerkende partijen dat de eerder door de gemeente voorgestelde €75.000 voor muziekonderwijs niet voldoende zal zijn. “De raad heeft volmondig ingestemd met het voorstel om structureel €15.000 per jaar extra beschikbaar te stellen voor het Tubbergse muziekonderwijs”, meldt wethouder Roy de Witte. “Daarmee kan Kaliber de lessen en projecten in het onderwijs blijven uitvoeren en kan de FMT de overgang naar de nieuwe buitenschoolse lessituatie te overbruggen.”

De wethouder is blij dat plannen zo breed worden gedragen. “We hebben het hier echt over een win/win-situatie. De kaders en de basis zijn helder, de raad is akkoord en de intentie meer dan goed. Nu nog de puntjes op de ‘i’, de uitwerking in detail op kernniveau en de uitrol binnen de scholen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen