Experiment met ‘lichtgevende fietspaden’

Foto: Provincie Overijssel

Na een geslaagde proef in Albergen met reflecterende trottoirbanden en asfalt, gaat de gemeente Tubbergen ook op andere locaties diezelfde innovatie toepassen.

Wie eens ooit op een donkere avond over een besneeuwde weg heeft gereden, weet dat je dan veel meer ziet dan anders. Ditzelfde effect hopen de gemeenten Dinkelland en Tubbergen te bereiken met een reflecterende grindlaag die al op diverse wegen is aangebracht.

Met de speciale grindlaag moet de fietser de loop van de weg in het donker beter kunnen zien en zal diegene ook meer zichtbaar zijn voor de automobilist.

Geslaagde innovatie

Vorig jaar is op de Zenderseweg in Albergen op een fietsoversteek al reflecterend asfalt en reflecterende trottoirbanden aangebracht. Omdat dit goed bleek te werken, kregen in de afgelopen periode ook de Tubbergerdijk, Hertmerweg, Bellinkhofweg en Oldenzaalsestraat (gemeente Dinkelland) en de Beekzijdeweg en het Lädderken (gemeente Tubbergen) een nieuwe slijtlaag met de bijzondere grindlaag.

Na de komende winter worden de uitgevoerde werkzaamheden geëvalueerd. Als blijkt dat dit bijdraagt aan de verkeersveiligheid, worden er nog meer wegen voorzien van deze coating.

Bewust verlichten

De werkzaamheden komen voort uit het project Bewust Verlichten van de provincie Overijssel en de regio Twente. Sinds 2010 zijn er al vele gezamenlijk projecten uitgevoerd zoals het toepassen van LED-verlichting, het dimmen van de openbare verlichting, het toepassen van alternatieven voor openbare verlichting en het verwijderen van onnodige openbare verlichting in het buitengebied.

Deze projecten kunnen uitgevoerd worden met subsidie van de provincie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen