“Albergen en Geesteren blijven bibliotheekfunctie behouden”

Foto: Mary's Montessori School

Nadat de gemeente een flinke korting aankondigde op de subsidie van Stichting Bibliotheken Tubbergen (SBT), moest het roer compleet om. Na rijp beraad koos SBT voor sluiting van de locaties in Geesteren en Albergen, in combinatie met een optimale en waar mogelijk zelfs verbeterde dienstverlening.

Hoewel de bibliotheekvestigingen in Albergen en Geesteren in hun huidige vorm gaan sluiten, is het zeker niet zo dat mensen in deze dorpen helemaal niet meer terecht kunnen bij de bieb. “Zowel Albergen als Geesteren blijven hun bibliotheekfunctie behouden”, zegt wethouder Roy de Witte. “De manier van dienstverlening wordt alleen anders ingericht: er wordt meer door de inwoners zelf gedaan.”

Hoe de nieuwe bibliotheek er precies uit zal zien, is op dit moment nog niet bekend. “De contouren zijn geschetst, maar we dagen de inwoners uit voor het bepalen van de exacte invulling”, zegt de wethouder. “Dit samen nadenken past binnen het concept Mijn Dorp 2030, waarbij inwoners meer zelf gaan doen en waar mogelijk ondersteuning krijgen van de gemeente. Zo bekijken wij samen met de SBT of het mogelijk is de panden en inboedel over te dragen aan het dorp.”

‘Heftig’

Voor de inwoners was het idee van sluiting aanvankelijk een schok, maar in plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, worden ook de voordelen gezien. “Door de bibliotheken over te dragen aan de inwoners, wordt er meer mogelijk dan alleen het lenen van boeken”, zegt Jeannette Lansink. “Zo kunnen onder andere organisaties die nu gehuisvest zijn in het Parochiehuis in Albergen, na verkoop van dit pand straks mogelijk terecht in de bibliotheek.”

De Stichting Dorpsbelang Geesteren roept inwoners op actief te participeren in het nadenken over- en het uitvoeren van nieuwe concepten in het huidige bibliotheekgebouw. “Wij vinden dat een gebouw met een dergelijke uitstraling in de nabijheid van alle belangrijke voorzieningen niet verloren mag gaan”, aldus Herman Huis in ’t Veld. “Samen werken aan nieuwe concepten, waarbij kinderen de gelegenheid geboden wordt te genieten van boeken, het voor anderen mogelijk maken om boeken te bestellen en op te halen en er wellicht nog 1 of 2 dimensies aan toevoegen. Nadenken over duurzame concepten, de handschoen oppakken.”

Brainstorm

Op 2 november wordt er om 20.30 uur bij Erve Kampboer in Geesteren en Albergen op 3 november om 20.00 uur in het Cultuurhoes een brainstormsessie gehouden voor bibliotheekleden en inwoners van die dorpen. Op die avonden worden er ideeen verzameld over de manieren waarop de bibliotheek voortgezet kan worden. “We hebben voor beide bibliotheken de ledenaantallen en het leengedrag in kaart gebracht. Op basis hiervan moet het mogelijk zijn om toekomstplannen op te stellen”, verwacht De Witte.

Sluiting

Op donderdag 15 december 2016 sluit de bibliotheek Albergen in de huidige vorm haar deuren en bibliotheek Geesteren vrijdag 16 december 2016. Op deze dagen kunnen leden hun materialen inleveren en afscheid nemen van respectievelijk Yvonne Keizers en Judith Kempers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen