Sporthal naast zwembad de Vlaskoel kan eind 2017 al klaar zijn

Foto: pr8 architecten

De adviseurs die de gemeente heeft ingeschakeld voor het begeleiden van de nieuwe sporthal, naast zwembad de Vlaskoel in Tubbergen, verwachten dat deze al eind 2017 in gebruik genomen kan worden.

Toen in maart vorig jaar bleek dat de SSRT de plannen niet rond kreeg, nam de gemeente weer achter het stuur plaats. Die ambtelijke ‘reanimatie’ van de bouwplannen ging niet zonder slag of stoot. Sportwethouder Roy de Witte gaf vanavond aan trots te zijn op wat er in de afgelopen tijd bereikt is. “We kijken terug op een snel en voortvarend ontwerptraject. De nieuwe sporthal wordt sober, maar doelmatig. De faciliteiten, die voldoen aan de wensen van de gebruikers, passen binnen het budget.”

De planschetsen uit 2011, die architectenbureau pr8 destijds gemaakt heeft, zijn als startpunt genomen voor de nog te bouwen sportaccommodatie aan de Sportlaan. De aanbesteding is dermate open dat ook lokale aannemers kunnen meedoen. Daarbij zal de prijs allesbepalend zijn, zo laat de gemeente weten. Als alles volgens planning verloopt, start de aanbestedingsfase begin december 2016 en kan eind februari 2017 met de bouw worden begonnen.

Draagvlak

Naast de leerlingen van de basisscholen die in de sporthal gymmen, maken ook verschillende sportverenigingen (badminton, (rolstoel)basketbal, volleybal en in mindere mate ook handbal) gebruik van de hal. In een aantal sessies hebben de gebruikers hun wensen aan de gemeente kenbaar kunnen maken. De locatie van de sportkantine in het midden van de hal is daar een voorbeeld van. “Het mooie is dat de verenigingen niet hun eigenbelang voorop stelden, maar gezamenlijk optrokken”, vertelt Leon Bekhuis, bouwkundig adviseur namens volleybalvereniging Dynamo. “De volleybalvereniging is verder erg blij met de afmetingen van de zaal. Er kan op 3 grote of 4 kleine velden worden gespeeld.”

Rolstoelvriendelijk

De basketbalvereniging heeft een team met heel specifieke wensen in huis: de rolstoelbasketballers. Het Gehandicaptenplatform geeft aan zeer tevreden te zijn met de manier waarop zij is betrokken bij de totstandkoming van het ontwerp en het resultaat. Leden van het platform konden in een vroeg stadium meedenken en aangeven wat voor rolstoelers belangrijk is: extra brede deuren, goede toegankelijkheid van toiletten en douches en een opslagruimte voor rolstoelen naast de douches.

De gebruikers hebben aangegeven dat zij actief een bijdrage willen leveren aan de realisatie van de sporthal. Tijdens de bouw hoeven zij niet uit te wijken naar een alternatieve locatie, maar kunnen zij gebruik blijven maken van de oude accommodatie tot de nieuwe hal klaar is.

Duurzaamheid

In 2014 is er nog een ander plan gepresenteerd, dat verregaande duurzaamheidsmaatregelen behelsde. Die ‘duurzaamste sporthal van Nederland’ bleek echter financieel gezien onhaalbaar.

Herbert Oude Luttikhuis (Gemeentebelangen/VVD) bepleit dat er bij de bouw zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met duurzaamheid. “Wij gaan voor duurzaamheid, vinden dat enorm belangrijk. Als dat een ton extra kost en het is goed onderbouwd, dan gaan we daar voor.” Bij monde van Leo Stamsnieder wil het CDA in elk geval geen extra onderzoek om zo vertraging te voorkomen. “We hebben genoeg gewacht. Het is tijd om te bouwen; klaar.”

Parkeergelegenheid

Op de vraag van GB/VVD-raadslid Ans Detert Oude Weme of er na realisatie wel genoeg parkeerplaatsen aanwezig zullen zijn, zei bouwadviseur Bas Lamers volmondig ‘ja’.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen