Meerderheid in Provinciale Staten is voor zuiveringsvariant NAM-afvalwater

Provinciale Staten van Overijssel
Provinciale Staten van Overijssel
Foto: Provincie Overijssel

Provinciale Staten van Overijssel wil dat het afvalwater van de NAM uit Schoonebeek, dat nu nog wordt geïnjecteerd in Twentse bodem, straks gezuiverd gaat worden.

Zuiveren is 1 van de 3 alternatieven voor het verwerken van afvalwater die realistisch en kansrijk zijn. CDA, VVD, D66, 50plus, PVV en SGP dienen een gezamenlijke motie in. Daarin roepen zij Gedeputeerde Staten op vol gas te geven op het alternatief waterzuivering.

De meerderheid in de Provinciale Staten dringt in deze motie aan op het kiezen voor de zuiveringsvariant. Daarnaast willen de partijen van het provinciebestuur horen welke termijn nodig is en welke stappen genomen moeten worden om het zuiveringsalternatief te realiseren. “Waterzuivering is het enige alternatief met volledig draagvlak van de inwoners in Twente, laat dat leidend zijn bij de keuze voor een alternatief”, aldus een vastbesloten Bouwien Rutten (CDA).

‘Zuivering is het beste voor iedereen’

Volgens betrouwbare informatie kan een zuiveringsinstallatie binnen 1,5 tot 2 jaar gerealiseerd worden. Daarnaast biedt de optie van zuivering het grote voordeel van een gesloten systeem, wanneer de installatie naast de oliewinningslocatie in Schoonebeek wordt geplaatst. Dat betekent een minimale belasting van het milieu. Ook zorgt deze optie voor behoud en zelfs uitbreiding van de werkgelegenheid.

Rechtszaak

“Betrek Provinciale Staten nauw bij het proces naar de zuivering van dit olieafvalwater. Neem ons mee in de uitvoering hiervan, zodat we goed de vinger aan de pols kunnen houden!”, aldus CDA-woordvoerder Rutten.

Er zijn geen nieuwe feiten naar boven gekomen die de kans op succes bij het opnieuw aanvechten van de afvalwaterinjectie vergroten, laat het CDA weten. Daarom zal de partij voorstellen die hiertoe op roepen, zoals GroenLinks graag wil, op dit moment niet ondersteunen. Al eerder diende het CDA een motie in die GS oproept wanneer deze feiten zich wel aandienen, de provincie Overijssel deze mogelijkheden moet benutten. Deze motie is destijds met overgrote meerderheid aangenomen en geldt nog steeds.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen