Rolstoeler maakt zwartboek van ergerlijke en gevaarlijke verkeerssituaties

Foto: Herman Booijink / Facebook

Herman Booyink is het zat dat hij – als gehandicapte en rolstoelgebruiker zijnde – telkens hinderlijke, ergerlijke en gevaarlijke verkeerssituaties tegenkomt door slecht uitgevoerd onderhoud bij wegdelen.

Sinds een klein jaar ben is hij lid van de gemeentelijke gehandicaptenraad. Daarnaast is Booyink betrokken als commissielid namens Gemeentebelangen/VVD. Vanuit beide hoedanigheden krijgt hij regelmatig klachten binnen van veelal ouderen en mensen met een beperking, bijvoorbeeld over het ongelijk straatbeeld in hartje Tubbergen. “Er zijn mensen die geen gebruik van deze weg durven te maken om valpartijen te voorkomen en via een omweg of helemaal niet naar het winkelcentrum gaan. Een andere ergernis die hier ook betrekking op heeft, zijn de vele uitstalborden met reclame op de stoep van sommige winkeliers. Ouderen met rollator, moeders met kinderwagens en mensen met een beperking worden hierdoor gedwongen om gebruik te maken van de straat. Dit alles kan toch niet de bedoeling zijn om mensen uit te nodigen om te komen naar het centrum van Tubbergen”, vraagt Booyink zich retorisch af.

Zwartboek

Booyink fietst regelmatig met een handbike tussen zijn huis in Reutum en zijn werk in Geesteren over gemeentelijke paden en wegen, zowel van asfalt als beton. Regelmatig komt hij hierbij ergernissen, obstakels en soms gevaarlijke situaties tegen. “Voor de gehandicaptenraad, maar ook voor mijzelf heb ik afgelopen jaar deze aan onderhoud hevige plekken in kaart gebracht en de situaties vastgelegd met een fotocamera. Dit zwartboek met uitgeprinte foto’s wil ik dan ook aan de wethouder overhandigen.”

Volgens het raadscommissielid mag de gemeente wel van geluk spreken dat het niet door slachtoffers aangeklaagd wordt, die ergens gewond zijn geraakt. “Pas kortgeleden nog kregen wij te horen van de wethouder dat er bij 7 cm of meer niveauverschil tussen een wegkant en graskeien deze opnieuw zouden worden herlegt. Zelf heb ik het al een aantal keren meegemaakt wanneer ik met een wiel  op de graskeien kwam en terug wilde sturen naar de weg dit moest bekopen met een lekke band. Tussen de kant van de weg en de velg word de band kapot geknepen. Bij mij is het dan alleen materiële schade, maar bij iemand met een fiets kan het heel anders aflopen. Naast een flinke vloek is er niet alleen materiële schade aan fiets en kleding, maar ook persoonlijke schade in de vorm van schaaf- en blauwe plekken, lichte breuken en/of gebitsbeschadiging.”

Vragen

Over zowel de problemen in het Tubbergse centrum als de fietspaden en wegen in de gehele gemeente gaat Booyink tijdens de eerstvolgende raadscommissievergadering vragen stellen aan de verantwoordelijk wethouder, Erik Volmerink. Het is nog onbekend of hij ook het zwartboek in ontvangst zal nemen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen