Herman Finkers smeekt minister Kamp om voor waterzuivering te kiezen

Herman Finkers (rechts) bij een protestactie
Herman Finkers (rechts) bij een protestactie
Foto: Redactie

Cabaretier, zanger en ‘Twente-ambassadeur’ Herman Finkers heeft minister Henk Kamp met klem verzocht te gaan voor een pilot met zuivering van het NAM-afvalwater.

In een persoonlijke en serieuze brief, begin deze maand per mail verstuurd naar het Ministerie van Economische Zaken en de minister zelf, zet Finkers op een rijtje wat hem zoal opgevallen is sinds de discussie over afvalwaterinjecties oplaaide. Zo maakt hij kenbaar dat er geen maatschappelijk draagvlak in Twente voor de NAM-activiteiten, de lokale/regionale politiek er totaal niet achter staat, er veel wantrouwen is tegen het olie- en gasbedrijf, er voorheen in Limburg (mijnbouw) en Groningen (aardgaswinning) eveneens uit werd gegaan van een ‘aanvaardbaar risico’. “Twente wil vrij blijven van een ‘aanvaardbaar risico’. Het wil 100% zekerheid dat het hier veilig en schoon is. Die 100% zekerheid krijg je alleen door de ondergrond met rust te laten”, schrijft Finkers.

‘Eeuwige afval’

Finkers zet tevens vraagtekens bij de bevindingen van onderzoeksbureaus die veelal in opdracht van de NAM opereerden en daardoor claimen dat de injecties geen enkele kwaad kunnen. “Het is toch meer dan jammer om, vlak voor de transitie naar een duurzame energievoorziening, op de valreep nog snel de Twentse bodem voor eeuwig vol te gooien met afval. De zogenaamde afdekkende zoutlagen zijn zeer hoogstwaarschijnlijk niet één ononderbroken laag. Overigens kan niemand precies weten hoe de situatie onder de grond precies is, laat staan zeker weten dat die veilig is. En bovendien is het afvalwater niet volledig verzadigd met zout, zodat de zoutlaag kan oplossen. Diverse onafhankelijke deskundigen hebben hiervoor gewaarschuwd.”

Motie

Vandaag is er in de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin minister Kamp wordt opgeroepen om de heroverweging van de vergunning, die de NAM nodig heeft om de waterinjecties voort te zetten, aan zijn opvolger in een volgend kabinet over te laten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen