Martijn Lescher laat zich niet wegjagen

Foto:

Pas 17 jaar en toch al ondernemer. Dat is in een notedop het verhaal van Martijn Lescher uit Langeveen. Augustus vorig jaar begon hij met Leschers IJsverkoop. Met zijn vader nam Martijn daartoe het initiatief en samen bouwden ze een tweedehands caravan om tot ‘ijscokar’. Sindsdien gaat het hem voor de wind. Iedere zondag is zijn flitsende caravan te vinden bij de Kroezeboom in Fleringen. Fietsers, wandelaars en  toevallige passanten kunnen genieten van een lekker schepijsje tegen een scherpe prijs.Maar het is niet altijd rozengeur en maneschijn voor de jonge ondernemer. Er zijn namelijk ook negatieve reacties. Enige tijd terug kwam een man zijn zegje doen bij de Langeveense ijscoverkoper over zijn locatie bij de Kroezeboom. In een ingezonden brief aan een dagelijks nieuwsblad liet de man zijn ongenoegen blijken door te klagen over een gebrek aan respect voor de Kroezeboom. Hij noemde de ijscokar zelfs een “Pipo de Clown-wagen”. Lescher vindt dat maar “respectloos”.

Dit weegt voor Lescher niet op tegen de positieve kanten van zijn vak. Zo zijn de meeste mensen die hij spreekt lovend. “Ik merk wel dat heel veel mensen het mij gunnen”, aldus de jonge ijsverkoper. Zo heeft hij bijvoorbeeld ‘sponsoren’. Met reparaties aan zijn kar hoeft hij niet de volle pond te betalen. Hij wordt dus flink gesteund. “De meeste mensen in Langeveen vinden het mooi wat ik doe.”

Hij struint ook feestjes en evenementen af om daar met zijn blauw gele caravan de aanwezige mensen van ijs te voorzien. Zo wordt hij geregeld gevraagd voor personeelsfeesten, maar zijn vaste plek is iedere zondag bij de Kroezeboom. Daar staat hij dan van 11.00 uur ’s morgens tot ’s avonds 18.00 uur ijs te scheppen. Al verkoopt hij naast schepijs, ook verpakte ijsjes.

Lescher blijft investeren. Zo heeft hij plannen om nieuwe attributen aan te schaffen en andere jongeren aan een zomerbaantje te helpen. Hij en zijn familie zijn onlangs verhuisd en hij heeft nu een eigen ruimte waar hij zijn ijscowagen kan onderhouden èn zijn voorraad kan opslaan. Hij ziet de ijscokar ook als zijn toekomst, dat goed aansluit bij zijn opleiding als ondernemer detailhandel. “Ik wil met de ijscokar doorgaan. Maar dat het eerste jaar al zo goed zou gaan, had ik echt niet verwacht.”

IJsverkoop staat en valt met zonnig weer. “Ik heb geluk gehad met een goede lente, waarin het mooi weer was. Wat dat betreft is het een perfecte start dit jaar. En de zomer moet eigenlijk nog echt beginnen”, lacht de tevreden ijscoman.

2014-06-15-14

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen