Ursprung is eindelijk ‘geland’ op Landgoed Baasdam

De aanwezigheid van de vermaarde kunsthistoricus Rudi Fuchs bevestigde al dat de onthulling van het nieuwste werk van Ulrich Rückriem, vanmiddag op het Landgoed Baasdam in Tubbergen, iets was om bij stil te gaan staan. De goede vriend van de kunstenaar, die al eerder verantwoordelijk was voor de 7 stèles welke langs een opengestelde wandelroute staan opgesteld, liet vervolgens niet na de aanwezigen uit te leggen waar het kunstwerk volgens hem voor staat: de uitgestrekte oneindigheid van de fraaie natuur waarmee het omringt wordt.Bij de opening van de in 2005 (en in eerste instantie tijdelijk) geplaatste 7 stèles van Rückriem aan de zandweg in het meest zuidelijke deel van het landgoed, was de kunstenaar zó ingenomen met mevrouw Gorter, dat hij spontaan verkondigde zijn laatste ‘levenswerk’ aan Landgoed Baasdam te willen schenken.

In eerste instantie was er nog sprake van een heus bouwwerk, een echt paviljoen. Maar na vele mogelijke locaties te hebben bekeken, heeft het levenswerk zijn huis gevonden in het zogenaamde ‘Ronde Bosje’. Fuchs: “De oude beuken, in een cirkel, aan de rand van dit bosje vormen als het ware een levend huis. Aan alle kanten is er een vrij uitzicht op de omgeving, een bijzonder landschap. De vorm en het lijnenspel geeft het gebied zijn sfeer van beslotenheid en tegelijkertijd wijdsheid.”

nd5sj7oy4yx3x1amyjhajdz66

Het laatste kunstwerk dat Ulrich Rückriem heeft gemaakt heet: Ursprung. Het is in mei van dit jaar geplaatst en vanmiddag officieel onthuld. Het beeld bestaat uit 1 hele grote steen, die weer uit 6 delen bestaat. Elke steen weegt bijna 6.000 kilo. De afzonderlijke stenen lijken op een soort langerekte taartpunten die allen even groot zijn en precies in elkaar passen.

Cathelijne Gorter: “Een steen is een stuk van onze oeroude aarde en Ulrich Rückriem noemt steen daarom ook wel ‘de eerste natuur’. De Urspung als steen is niet het enige dat op deze plek een diepe verbinding met het verleden heeft. De plek zelf is ook met het oeroude verbonden. Bijna 100 jaar geleden, was deze grond nog wild en woest, begroeid met natte heide. De huidige Baasdammerbeek vloeide er reeds doorheen.”

i3jqc59j70o7etvc7ixs0w2so

Toegangelijkheid & omgeving
Omdat het kunstwerk op een particulier landgoed staat, is het vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Om aan te sluiten op de Engelse landschapsinrichting van het gehele gebied is vanaf de Arkeweg een slingerend pad door een bosje aangelegd. Daarna moet het natuur- en retentiegebied overgestoken worden om het ‘Ronde Bosje’ te bereiken.

bby6jfa797xsewlyslncl9qrt

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen