Invloed van lage grondwaterstand op landbouw rondom Vasse en Mander onderzocht

Als gevolg van grondwaterwinning door diverse pompstations is er in het gebied Vasse/Mander een verlaging van de grondwaterstand opgetreden. In het waterwingebied tussen Manderveen en Tubbergen aan de ene kant en de Duitse grens aan de andere kant heeft de universiteit van Wageningen daarom een grondonderzoek verricht.

Door de lagere stand van het grondwater is er het gevaar dat de opbrengst van landbouwgewassen negatief wordt beïnvloed. Met de gegevens uit dit onderzoek kan later de financiële waardering van de opbrengstverandering van landbouwgewassen worden berekend.

Enquête

Onder 7 agrariërs in de streek is er een enquête gehouden. Daar kwam uit dat er een duidelijke invloed is van grondwaterwinning op hun bedrijfsvoering.

De meeste grondgebruikers (6) vinden dat de groei van de gewassen door de grondwaterwinning aanzienlijk is verminderd. Dit verlies proberen de grondgebruikers (6) met extra aankopen van ruw- en/of krachtvoer te compenseren. Daarnaast wordt dit opbrengstverlies bij een aantal grondgebruikers (5) ook gecompenseerd door beregening. Verder vindt er bij alle grondgebruikers meer herinzaai plaats dan vroeger. De mate waarin verschilt sterk per grondgebruiker.

Ook vinden de meeste grondgebruikers (6) dat de groei van het onkruid de laatste decennia aanzienlijk is toegenomen. Dit probeert men met extra bespuitingen op te lossen. Verder hebben de meeste grondgebruikers problemen gehad met veedrenking.

Op dit moment maken alle ondervraagde grondgebruikers gebruik van het waterleidingnet of van eigen bronnen. Bij de eigen bronnen speelt soms de kwaliteit (roest) van het grondwater nog een rol.

Veldonderzoek

Voor het onderzoek zijn tussen april 2011 en januari 2012 o.m. de bodemgesteldheid en de huidige hydrologische situatie vastgesteld. Het waterwingebied is circa 1.428 hectare groot. Op 453 locaties is er geboord.

Het bodemgebruik van het onderzochte gebied bestaat hoofdzakelijk uit weidebouw (gras en maïs), akkerbouw (aardappelen, bieten en granen), grove tuinbouw (asperges), bos en woeste grond.

Kattezand

In dit onderzoek is ook de pH van de boven- en ondergrond bepaald. De reden is dat bij de ruilverkaveling in de gemeente Tubbergen, dat jaren geleden is uitgevoerd, kattezand is aangetroffen. Dat kan sterk verzuren als het in contact komt met zuurstof en hierdoor kan extra gewasschade optreden.

Tijdens het onderzoek zijn geen extreem lage pH-waarden gemeten.

Klik hier voor het volledige onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen