Kogel door de kerk voor nieuwe sporthal in Tubbergen

Foto:

Na vele jaren van getouwtrek hebben de Stichting Sport en Recreatie Tubbergen (SSRT), de gezamenlijke sportverenigingen en de scholen Canisius, De Marke en De Wiekslag afspraken gemaakt over een nieuwe sporthal met 4 zaaldelen naast zwembad De Vlaskoel. De gemeente Tubbergen ondersteunt de afspraken. De SSRT wordt opdrachtgever voor de bouw- en aanbesteding en eigenaar/exploitant in de gebruiksfase. De klankbordgroep met vertegenwoordigers van bovengenoemde gebruikers zijn blij met de plannen voor de nieuwe sporthal.Directeur Harry Oosterhof van de SSRT: “Vorig jaar hebben we met de betrokken partners afgesproken om te onderzoeken of een sporthal met 5 zaaldelen haalbaar was. We hebben de afgelopen maanden veel energie in dat onderzoek gestoken. Maar een hal met 5 zaaldelen is financieel niet haalbaar. Dit is natuurlijk een teleurstelling, maar we moeten ook realistisch zijn. We zijn met de gemeente in overleg gegaan over alternatieven. En we zijn blij dat we samen met de gezamenlijk sportverenigingen, de scholen en de gemeente afspraken hebben kunnen maken. Wij gaan nu vol gas als trekker van dit project.”

Toekomstbestendige hal
De plannen voor de nieuwe sporthal zijn een belangrijk onderwerp van gesprek geweest bij de vorming van het nieuwe college. Wethouder Roy de Witte: “Het nieuwe college vindt het belangrijk dat er goede en toekomstige sportaccommodaties zijn in de dorpen. Tubbergen is een sportieve gemeente, er wordt veel gesport en er dienen goede sportvoorzieningen te zijn. Een nieuwe sporthal naast De Vlaskoel moet financieel haalbaar zijn en daarnaast over 10 jaar ook nog goed te exploiteren zijn. Ook de gemeente Tubbergen heeft te maken met krimp, dat is geen bedreiging eerder een uitdaging, maar de keuzes die we nu maken moeten daar van wel doordrongen zijn. Wij willen verantwoordelijke keuzes maken.”

Canisius is blij dat de kogel nu door de kerk is en dat er een nieuwe hal komt. “We kunnen met deze hal het bewegingsonderwijs van het voortgezet onderwijs optimaal faciliteren. Wij zijn heel blij dat er eind volgend jaar een nieuwe sporthal staat.”

Ook de sportverenigingen krijgen het merendeel van hun bestaande en nieuwe aanvraag aan trainingsuren gehonoreerd. Basketbalvereniging Jolly Jumpers is erg blij met de huidige ontwikkelingen rondom de nieuwe sporthal. “Een gemeente waarin zoveel gesport wordt, heeft behoefte aan goede sportvoorzieningen. Deze nieuwe hal kan daar de komende jaren in voorzien.”

Ontwerp
De nieuwe hal wordt een uiterst compact ontwerp van 4 extra grote zaaldelen die volledig geschikt zijn voor beoefening van zowel de breedtesport als de topsport. Ook worden de zalen hoogwaardig uitgerust met materialen en middelen t.b.v. het bewegingsonderwijs. De entree en de kleedruimten zijn centraal gegroepeerd op maaiveldniveau, 1 zaaldeel wordt verdiept (half ondergronds) gebouwd en de overige 3 zalen komen als een volwaardige sporthal op de verdieping. De hal wordt verder voorzien van voldoende bergingen, tribunes, voorzieningen voor mindervalide gebruikers, een vergaderruimte en sportcafé.

De hal voldoet in alle opzichten aan de eisen van NOC/NSF en de KVLO.

Duurzaamheid en energiebesparing
De nieuwe sporthal wordt energieneutraal. Dat betekent dat er geen gasaansluiting in komt. Een systeem van ondergrondse warmte en koude opslag (WKO) voorziet de hal van haar behoefte aan warmte en koeling en met behulp van zonnecollectoren wordt de benodigde elektriciteit opgewekt. Naast deze punten komt er nog een lange lijst van duurzame toepassingen in de hal, zodat er een hoogwaardig binnenklimaat ontstaat voor de sporters. Ook zorgen deze duurzame toepassingen voor relatief lage exploitatiekosten voor de SSRT.

Op het ontwerp wordt een BREEAM label aangevraagd, een certificaat die het hoge duurzaamheidkarakter van het gebouw bevestigd. Dit wordt de eerste sporthal in Nederland met een dergelijk certificaat.

Kosten en financiering
De bouwkosten van dit ontwerp verhouden zich tot een traditioneel gebouwde sporthal. De gemeente Tubbergen financiert de sporthal voor een belangrijk deel. Voor de overige financiering van de bouwkosten is de SSRT zelf verantwoordelijk. “Wij denken dan aan externe subsidies en zelfwerkzaamheid”, aldus Harry Oosterhof.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen