Tubbergse familie Eppink speelt hoofdrol in tv-programma Puberruil

Foto:

Een dagje van leven ruilen met iemand anders, dat is iets waar iedereen weleens van droomt. Het lijkt eerst spannend en leuk, maar dat kan uiteindelijk ook best wat tegenvallen. Want waar kom je terecht, bij wat voor mensen? Danell Eppink (12) uit Tubbergen durfde het toch aan en gaf zich op voor Puberruil Zapp, een tv-programma waarin tieners een weekendje lang ruilen van plek.

In andermans schoenen staan, al is het maar voor even. Dat leek Danell Eppink ook wel een keer wat. De 12-jarige Tubbergse meldde zich met de hulp van zus Ruth aan, nadat Zapp Puberruil hiervoor een oproep deed. “Ik zag het op tv en dacht ‘goh, dat lijkt me ook wel leuk’. Samen hebben we een mailtje gestuurd, niet denkende dat ik uitgekozen zou worden hoor”, vertelt Danell. Maar daarna ging enkele dagen later de telefoon. Hun moeder, Margret, nam op niet wetende van hetgeen de meiden eerder hadden bekokstoofd. “Dus dat was wel een beetje een verrassing, zeg maar. Later volgde nog een Skypechat en werden er meer gegevens uitgewisseld met de productieleiding van het programma.”
Vader Leo vervolgt: “Ik wist het eerder ook niet, maar in het tv-programma Puberruil Zapp ruilen 2 kinderen een paar dagen van leven met elkaar. Ze maken dan mee hoe is het om in een ander gezin te leven, andere vrienden te hebben, naar een andere school te gaan? Drie hoog achter in een grote stad, op het platteland, bij een allochtoon of juist een typisch Hollands gezin? Lust je het eten wel en krijg je misschien heimwee? Dat soort dingen komen dan voorbij.”
Uitruil pubers
Intussen was het aardig serieus aan het worden en ook Ruth dacht al dat haar zusje aan een ander meisje gekoppeld zou worden. “En inderdaad, want we werden ingepland. Toen hadden we direct al zoiets van ‘dat zal wel het tegenovergestelde worden van hoe Danell is’. Dat kwam ook precies uit, want ons gezin ontving een beetje echt meisje-meisje, als het ware. Danell is gewoon heel stoer, bepaald geen tuttige meid. Dat ander meisje woont in Den Haag en haar ouders waren echt totaal anders dan de mijne – zo bleek. Maar het klikte wel meteen met haar. Gewoon ook heel leuk om eens mee te maken, een keertje dan.” De uitruil-dochter ging terwijl de camera’s draaiden dezelfde dingen doen die Danell normaal deed. “Helpen op de boerderij bijvoorbeeld. Rijden op een quad ook”, legt Ruth uit.
En in Den Haag kreeg Danell ondertussen de ‘girly’ dingen van het andere meisje voor de kiezen. “Ja, dat was soms niet zo heel leuk. Een beetje saai vooral. ’s Avonds  op tijd  naar bed, geen tv aan, alleen als ik erom vroeg.  Alleen boeken om te lezen, echt heel veel boeken. Haar ouders waren erg rustig en waren niet bij alle opnames aanwezig. Ze  hadden daarnaast dingen georganiseerd die ik normaal nooit zou ondernemen. Wel kreeg ze ballettraining doordat haar evenknie dit normaliter ook beoefend. “Maar dat was het wel, eigenlijk”, betreurt Danell. “Maar met mijn buddy, iemand die iedereen door het programma uit voorzorg toegewezen krijgt, klikte het gelukkig wel heel goed.”
Even een kind
Danell is door de ervaringen in Den Haag misschien nog wel extra blij met haar ouders en verdere omgeving. Margret: “Bij ons mag een kind echt kind zijn, spelen en ravotten bijvoorbeeld. Daar was het allemaal nogal steriel, dat is waarschijnlijk nog wel de beste omschrijving. Geen huisdieren, geen ruimte om te voetballen. Ik denk gewoon ‘arm kind’ dan – eerlijk gezegd. Toen ze hier was, was ze eerst heel erg gereserveerd. Heel terughoudend. Ze kwam met een heel net jasje over een jurkje en maillot hier aan. Ze ging weg als een meisje dat flink buiten had gespeeld, met een oude broek en vieze handen. Ik vind het fijn dat we haar hebben laten ervaren wat het is om 2 dagen een kind te mogen zijn die van de buitenlucht en het buitenleven heeft genoten.”
Binnenkort op tv
De uitzending van Zapp Puberruil met daarbij de Tubbergse familie Eppink in de hoofdrol wordt op 7 oktober aanstaande, om 17.15 uur ’s middags, uitgezonden.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen