‘Discussie over Zwarte Piet slaat nergens op’

Foto:

De organisaties in de gemeente Tubbergen die de komst van de goedheiligman en zijn hulpjes voorbereiden, trekken zich weinig aan van de discussie over Zwarte Piet. Ook de intocht is in de meeste gevallen hetzelfde als voorgaande jaren. Dat blijkt uit een rondgang langs de ondernemersverenigingen en dorpsraden.

Tubbergen
De intocht vindt plaats op zondag 16 november. De Sint komt om 13.00 vanaf de Esch naar het Raadhuisplein. Burgemeester Stegers zal hem daar opwachten, samen met zangeres Monique Smit. De zus van Jan Smit zal de middag gaan presenteren. Tijdens de intocht krijgt de Sint de sleutel van het Sinterklaashuis weer overhandigd. Dit jaar is er ook een koopzondag tijdens de intocht. Vandaar dat er ook een grote winterbarbecue en verschillende kraampjes zullen zijn. “Het zal winters genieten zijn in Tubbergen”, zegt Petra Fischer, van de Ondernemersvereniging Tubbergen. Vorig jaar kwam de Sint nog binnen in de Burgemeester Verdegaalhal. De pieten zullen dit jaar gewoon hetzelfde uiterlijk hebben als voorgaande jaren.
Geesteren
De intocht vindt plaats op zondag 16 november om 15.00 uur. Sinterklaas zal op een stoel gedragen worden door een aantal van zijn pieten. De route zal vanaf de Dorpsstraat richting het Noaberplein gaan, onder muzikale begeleiding van muziekvereniging St. Cecilia. De prins en adjudant van Carnavalsvereniging De Papsleef’n, zullen de Sint daar ontvangen. De Sint zal hier ook een toespraak houden voor de kinderen. Voorheen was dit altijd bij Zaal Kottink. De pieten zijn in Geesteren ‘gewoon zwart’. “Dit onder het motto: tradities zijn er om ze in ere te houden”, aldus Leon Oosterik, woordvoerder van de Activiteiten Vereniging Geesteren.
Fleringen
Op zondag 16 november om 11.00 uur zullen de Goedheiligman en zijn pieten beginnen met de intocht door het dorp. De tocht zal eindigen op het Kerkplein. Hier staan activiteiten voor de kinderen op het programma. De Sint en zijn pieten zullen na enkele uren vertrekken, want voor hen staat ook de intocht in Albergen nog op het programma. Doordat de festiviteiten deels georganiseerd worden door Ondernemersvereniging Albergen/Fleringen. Dit doen zij in samenwerking met de Dorpsraad van Fleringen.
Albergen
Op zondag 16 november om 14.00 uur zal de Sint met zijn pieten binnenkomen bij Restaurant Fraans Marie, waarna de feestelijkheden voortgezet worden bij Zaal Morshuis. Hier staat voor de kinderen van alles op het programma. “Het zal een groot kinderfeest zijn. Het hoeft geen kapitalen te kosten. We doen het met allemaal vrijwilligers”, zegt een woordvoerster van de Ondernemersvereniging Albergen/Fleringen. De pieten zullen in Albergen en dus ook in Fleringen de oorspronkelijke identiteit hebben.
Langeveen
Sinterklaas zal binnengehaald worden op zondag 23 november. Dit zal zijn op het Centrumplein om 14.00 uur. Mocht het deze middag regenen, dan zal de middag plaatsvinden in gemeenschapscentrum De Gaarf. De Goedheiligman zal op spectaculaire wijze binnenkomen. In een koets, met 2 paarden die de koets vervoeren. “Er is veel te doen op het plein. Er zal een dj zijn die Sinterklaasliedjes ten gehore brengt. Er zal gezongen worden en waarschijnlijk zullen de pieten een act doen”, zegt Marloes Oude Steenhof, van de Sinterklaascommissie Langeveen. De pieten in Langeveen zijn gewoon zwart. Daar is unaniem over besloten, volgens Oude Steenhof. “Wij zien het niet als discriminatie, maar als een feest voor kinderen. Die zien dit ook niet als discriminatie. Vandaar dat wij dat op deze manier gewoon doen.”
Harbrinkhoek/Mariaparochie
Net als in de meeste dorpen zal de intocht plaatsvinden op zondag 16 november. De kinderen ontvangen Sinterklaas bij Bistro Kampkuiper vanaf 15.00 uur. De kinderen kunnen iets voor Sinterklaas doen, in de vorm van bijvoorbeeld een playbackshow of een goocheltruc. Hiervoor maakt de Sint tijd deze middag. Ook in Harbrinkhoek wijkt men niet van de standaard af wat betreft de zwarte pieten. “Wij hebben gewoon allemaal zwarte pietjes. Wij vinden als Jong Nederland Harbrinkhoek dat de discussie nergens op slaat”, bevestigt Christel van Schaik, bestuurslid van Jong Nederland Harbrinkhoek.
Vasse
In Vasse zal de Sint een week na zijn intrede in Nederland langskomen. Hij zal op zondag 23 november binnengehaald worden. De festiviteiten zullen om 13.30 uur beginnen vanaf Café Bolscher, hij zal zijn rit vervolgen richting Café-Restaurant Tante Sien. “Hoe het verder in het vormpje gegoten wordt, dat is nog niet bekend”, laat de Ondernemersvereniging Vasse weten.
Reutum
Zondag 16 november komt de Sint aan in Reutum. Hij begint omstreeks 10.30 uur zijn tocht vanaf de rotonde in het dorp. Vervolgens zal hij via de Kerkstraat zijn route vervolgen door Reutum. Dit jaar zal er opnieuw iets speciaals gebeuren in Reutum. “Er is altijd wel iets aan de hand met de zwarte pieten. Dan zijn ze te laat of dan zijn de pepernoten of de pakjes verdwenen”, laat de Ondernemersvereniging Reutum weten. De pieten zullen ook in Reutum gewoon zwart zijn. De Ondernemersvereniging wel gesproken over de landelijke discussie, maar wijzigt niets. “We hebben als bestuur besloten dat we het grote onzin vinden. Het is een gebruik dat van vroeger uit altijd al zo is geweest.”
Manderveen
Dit is het enige dorp dat Sinterklaas binnenhaalt op zaterdag 22 november. De Sint wordt elk jaar in een andere straat opgehaald in Manderveen. Vanuit daar gaat hij, onder muzikale begeleiding van het muziekkorps van Manderveen, naar Partycentrum Peddemors. Daar zal hij om 14.30 uur zijn. “Schoolkinderen kunnen bijvoorbeeld stukjes uitvoeren bij Peddemors, waar ze op school voor geoefend hebben. Maar ze mogen ook vragen stellen aan Sinterklaas”, zegt Karin Boswerger. Zij is één van de 3 organisatoren. In Manderveen houden ze de traditie erin, wat betreft zwarte piet.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen