PvdA verzet zich tegen strafkorting voor arme gezinnen met kinderen

De PvdA-fractie van de Tubbergse gemeenteraad kan zich in principe vinden in de gedachte van de tegenprestatie in het geval van uitkeringsgerechtigden. Desondanks liggen er volgens de partij gevaren op de loer als de collegeplannen vervolgens worden uitgevoerd. Maandag, tijdens de eerstvolgende raadsvergadering, zal de verantwoordelijk wethouder erover aan de tand worden gevoeld.

“Het is een goede zaak als mensen in een uitkeringssituatie worden gestimuleerd om zinvolle taken te verrichten in het belang van de Tubbergse gemeenschap. Het is goed voor hun dagritme, hun sociale netwerk en in veel gevallen ook voor hun gevoel van eigenwaarde”, laat raadslid Henk Wessels (PvdA) weten. “Het huidige college heeft ervoor gekozen om met name vrijwilligerswerk te scharen onder de term tegenprestatie. Dat betekent dat we straks 2 groepen vrijwilligers krijgen; de ‘vrijwillige vrijwilligers’ en de ‘verplichte vrijwilligers’.”
Een verplichte vrijwilliger moet vrijwilligerswerk doen op straffe van een korting op de uitkering. Wessels: “Los van de taalkundige vraagtekens die geplaatst kunnen worden bij de term ‘verplichte vrijwilliger’, maakt de PvdA-fractie zich zorgen over de gevolgen van deze ‘wat moed dat moet’ aanpak. Zomaar overgaan tot kortingen op de uitkering kan leiden tot pijnlijke situaties binnen gezinnen.” De PvdA-fractie vindt dat kinderen in gezinnen niet de dupe mogen worden van het verlagen van een uitkering. “Het mag niet zo zijn dat kinderen in deze gezinnen de winter door moeten in een koude woning waar het gas is afgesloten”, waarschuwt Wessels. De PvdA-fractie zal de wethouder daar ook over aanspreken.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen