Geesterse verenigingen en stichtingen op zoek naar raakvlakken

Foto: Stichting Dorpsbelang Geesteren

Op initiatief van de Activiteiten Vereniging Geesteren, Stichting Erve Kampboer en Stichting Dorpsbelang Geesteren is op 10 maart jongstleden een avond gehouden voor Geesterse verenigingen en stichtingen. De bedoeling van de avond was raakvlakken te vinden waarop men elkaar kan versterken.

Iedere vereniging heeft zijn eigen kracht, maar iedere vereniging kent ook wel wat zaken die gemakkelijker kunnen verlopen en voor verbetering vatbaar zijn. De avond werd gehouden in De Aanleg te Geesteren en werd bezocht door meer dan 50 bestuurders. Dat was een groter aantal dan waar de organisatoren op hadden durven hopen.

Elkaar versterken

Het thema van de avond was ‘Elkaar versterken’. Jeroen Geerdink van Stichting Stimuland (onafhankelijke partij die projecten op het platteland stimuleert, initieert en begeleidt) leidde de bijeenkomst in. Dat doen ze in opdracht van overheden en/of private partijen. Zij vervullen daarmee een brugfunctie tussen beleid en praktijk. Vanuit een onafhankelijke positie en  uitgebreide kennis van en contacten op het platteland, ontwikkelt men en organiseert men voor diverse opdrachtgevers innovatieve projecten met een breed draagvlak. De provincie Overijssel is in dit geval de subsidiërende partij.

De avond werd geleid door Herman Huis in ’t Veld, voorzitter van Stichting Dorpsbelang Geesteren. Hij toonde zich blij verrast met ieders komst. Jeroen Geerdink liet in een heldere presentatie zien waar de kracht, de zwakte en de bedreigingen voor de plattelandskernen liggen, maar de focus lag toch vooral op de mogelijkheden voor kernen vergelijkbaar met Geesteren.

Thema’s

De deelnemers aan de avond kregen hierna de gelegenheid om in 4 groepen met elkaar van gedachten te wisselen over de volgende thema’s: Is er een behoefte aan een digitale dorpsagenda, aan organisatorische samenwerking, aan werving en bredere inzet van vrijwilligers en zijn er ideeën voor gezamenlijke activiteiten? Aan de tafels werd constructief en in een goede sfeer met elkaar gesproken. Er was na de discussieronde een goede verslaglegging voor de aanwezigen.

Een afvaardiging van de Activiteitenvereniging, Erve Kampboer en Dorpsbelang is afgelopen week bij elkaar geweest om de uitgesproken wensen te wegen en te prioriteren. Als meest urgente actiepunt kwam de wens naar voren te komen tot een digitale dorpsagenda waarin activiteiten zichtbaar gemaakt kunnen worden en beter op elkaar afgestemd. Men zit eraan te denken om te komen tot een digitaal dorpsplein dat aantrekkelijk is voor inwoners om hier regelmatig een kijkje te gaan nemen. In de komende tijd gaat de werkgroep zich oriënteren op de technische mogelijkheden, waarbij men ook kijkt naar al bestaande initiatieven.

Enquête

Iedere vereniging is op zoek naar vrijwilligers die kortlopend, dan wel voor langere tijd, inzetbaar zijn. Men gaat kijken of het mogelijk is om een vorm te vinden waarbij een vrijwilligerscoördinator of een coördinerende groep in kaart gaat brengen waar de potentie ligt van de inwoners om als vrijwilliger actief te worden. Dit wil men doen onafhankelijk van verenigingen, maar het doel is wel om vrijwilligers te matchen met verenigingen. Daaraan voorafgaand worden de verenigingen in de gelegenheid gesteld duidelijk aan te geven waar de behoefte ligt. Een enquête wordt opgesteld. In die enquête diept men ook het idee uit om een gezamenlijke verenigingsdag te organiseren. Ook probeert men de uitgesproken wens voor gezamenlijke thema-avonden scherper in beeld te krijgen.

Volgende bijeenkomst

Na de uitwerking van een aantal actiepunten gaat men opnieuw een avond beleggen, waarbij men  met voorstellen komt die kunnen leiden tot afspraken die een gezamenlijk draagvlak kennen dan wel gedragen worden door meerdere clubs. Men hoopt nog voor de zomervakantie opnieuw bij elkaar te komen.

Geesteren heeft in het verleden vaak laten zien een hechte en sterke gemeenschap te zijn. In de huidige tijd gaan de bestuurders zoeken naar wegen die de gemeenschap en het gemeenschappelijk belang nog meer versterken. Verenigingen die op één of andere manier niet benaderd zijn, kunnen alsnog aanhaken middels een mailtje aan [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen