Geesterse blinden horen nu ècht weer bij de maatschappij

Het heeft even geduurd, maar nu Geesteren uitgerust is met een aantal gidslijnen kunnen ook de circa 10 blinden en andere visueel gehandicapten die in het dorp wonen weer in hun eentje het huis uit voor simpele dingen als ‘even wat boodschappen doen’.

Vanmorgen mochten wethouder Erik Volmerink en dorpsraad-voorzitter Herman Huis in ’t Veld zelf ervaren hoe het is om als visueel beperkte door het centrum van Geesteren te wandelen. Dit als aftrap van de werkzaamheden die op dit moment plaatsvinden in het dorp om het centrum beter toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Volmerink: “Er wordt hard gewerkt om ook dit dorpscentrum prettig en veilig te maken voor mensen met een visuele handicap. Dat verdienen zij, niet minder dan een ander. Op initiatief van verschillende inwoners van Geesteren zijn deze werkzaamheden opgestart. De gemeente is bijzonder trots dat de samenwerking op deze manier tot stand is gekomen. Esther Deterink is één van de initiatiefnemers van dit project. Zij heeft in 2008 als lid van de WMO-raad aan de bel getrokken.”

Met de net aangelegde gidslijnen wordt het probleem van dat er bijna geen stoepranden en dergelijke meer zijn in de meeste dorpskernen, ondervangen. Dat soort ‘natuurlijke’ gidslijnen werden voorheen door visueel gehandicapten gebruikt om van A naar B te komen, maar werpen tegelijkertijd barrières op voor rolstoelgebruikers, fietsers en buggies of kinderwagens.

Gehandicaptenplatform

“Wij zijn erg blij met dit project. Het laat maar weer eens zien dat met een paar simpele aanpassingen veel bereikt kan worden. Het hoeft allemaal niet zoveel te kosten. De dorpsraad en anderen hebben telkens weer gevraagd hoe het ermee stond en naar mijn mening is het vooral daardoor nu gerealiseerd”, aldus Leo Stamsnieder van het gehandicaptenplatform in de gemeente Tubbergen. Zij zullen zich hard blijven maken voor dergelijke initiatieven die het leven van hun achterban een stuk makkelijker maken, zo liet Stamsnieder daarbij ook nog weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen