Veel toeloop op eerste infosamenkomst over glasvezel buitenaf

Foto: Redactie

Er is geen ontkomen aan. Vroeg of laat krijgt iedereen, jong en oud, te maken met de behoefte voor sneller internet. Met glasvezel kan aan die vraag voldaan worden, nu en tot in de verre toekomst. Deze boodschap kregen de ongeveer 250 aanwezigen van de eerste informatiebijeenkomst in Albergen, die Cogas organiseerde voor bewoners in het buitengebied, vanavond mee naar huis.

Piet Grootenboer, directeur van Cogas Kabel Infra, vergeleek de uitrol van glasvezel met de ontwikkeling van mobiele telefonie en datagebruik. “Ik zit al een hele poos in dit telecomwereldje. Niemand heeft ooit kunnen bevroeden welk een impact het mobieltje tegenwoordig heeft op onze levens. Alles draait daar tegenwoordig om. Bij glasvezel is het niet veel anders. De vraag naar breedband is nu al groot. En dit wordt alleen nog maar veel meer, dat is echt een ding dat zeker is. Het glasvezelnetwerk leent zich namelijk uitstekend voor allerlei nieuwe, interactieve diensten die nu nog volop in ontwikkeling zijn.”

Tenminste 50%

“Het is nu of nooit!” Met die uitdrukking gaf wethouder Tom Vleerbos aan hoezeer het van belang is dat iedereen, (zeker) ook bewoners buiten de dorpskernen, toegang krijgen tot breedband internet in de vorm van een glasvezelverbinding via Cogas. “Je kunt het zo gek niet opnoemen of je loopt er tegenaan. Uiteraard geeft supersnel internet een enorme impuls aan het bedrijfsleven en kijken gezinnen er reikhalzend naar uit. Maar voor de buitengebieden zijn een aantal maatschappelijke voordelen nog belangrijker, zoals hulp op afstand en thuiswerken. Om nog maar te zwijgen over de bedrijven die buitenaf gevestigd zijn, bijvoorbeeld boeren of campings.”

Vanaf de start kunnen particulieren kiezen uit 5 dienstverleners: Caiway, Fiber en Solcon. Ondernemers kunnen terecht bij de zakelijke dienstenaanbieders CBizz en WeServe. Vanaf 5 september maken de dienstenaanbieders afzonderlijk hun prijzen en samenstellingen van de pakketten bekend. Cogas zelf rekent daar bovenop het vastrecht van €9,95 per maand.

Niet eerder in Nederland werden bijna 20.000 huishoudens in een buitengebied voorzien van glasvezel. Vleerbos: “Wij zijn hierin uniek, in Nederland en waarschijnlijk zelfs in Europa – zo durf ik wel te beweren. Tot 19 oktober kunt u aangeven of met dit voorstel instemt of niet. Zo ja, dan heeft hopelijk in totaal tenminste 50% datzelfde gezegd. En zo nee, als we dat niet halen, dan hebben wij – en u – een groot probleem. Dan blijft dit hele gebied achter bij de rest. Het aanbod van Cogas is eenmalig en er is geen andere partij die het ook aandurft. Cogas doet dat wel, heeft het samen met ons en anderen voor u uitgerekend en kan daarom vanavond dit plan presenteren.”

‘Buiten de boot’

Een beperkt aantal bewoners van woningen die voor het huidige financiële model te ver weg liggen voor een glasvezelkabel, wordt persoonlijk door Cogas benaderd. Met hen, het gaat hierbij om zo’n 100 adressen, worden alternatieve mogelijkheden besproken waardoor ook zij over een glasvezelverbinding kunnen beschikken. Volgende week woensdag (26 augustus) is voor hen een informatiebijeenkomst belegd bij ’t Oale Roadhoes in Tubbergen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen