Afgelopen week presenteerde de Stichting Heemkunde Geesteren (SHG) de Heembode 2016, het jaarboek voor haar donateurs.
De Heembode biedt ook dit jaar weer een grote verscheidenheid aan historische artikelen over het Geesteren van vroeger. Maar liefst 64 pagina's telt het boekwerk. De SHG neemt de lezers ditmaal in vogelvlucht mee naar enkele hoofdstukken, welke zijn omlijst met tal van foto's en illustraties uit vroegere tijden.
Het laatste nieuws opheur'n in de buurtwinkel
Gastschrijver Ben Dierink neemt de lezers mee naar de winkeliers en middenstand van vroeger en nu. Op zondagochtend, na de kerk, ging men langs bij de buurtwinkels om nog een paar boodschappen te doen, of om de openstaande rekening te betalen. Bakkers Theo, Loo Jens, 'n Bosman, Brughoes Joop, de Waterbakker om er zomaar enkele te noemen. Men liet door de week de gehaalde boodschappen vaak opschrijven. En dat alles onder het genot van een kop koffie in de keuken van de betreffende winkelier. Men kwam ten slotte 'nuchter' uit de vroegmis en had wel honger en/of dorst na deze eerste mis. Voor de kerk mocht er namelijk niet gegeten en gedronken worden, maar het werk moest wel af. Een bak koffie met eventueel 'ne vlak krèèntnwégn' ging er dan ook wel in. Als de rekening ook maar betaald werd. En je was natuurlijk direct op de hoogte van de laatste nieuwtjes...
Erve Timmerboer
Van de hand van Jan Heerdink is het hoofdstuk Erve Timmersboer. Komend vanuit Almelo zie je even voor het dorp Geesteren aan de linkerkant van de weg Tuincentrum Heerdink. De plek van dit tuincentrum met de gerenoveerde oude boerderij ernaast staat vooral bekend als erve Timmersboer. Zoals bij vele oude erven in Twente behoort ook hierbij een ingewikkelde genealogische geschiedenis. In zijn verhaal gaat Jan Heerdink uitgebreid in op het ontstaan van dit erf. De bewoners heetten eens Timmerhuis. Omstreeks 1875 heeft een brand de toenmalige boerderij verwoest. Het huidige gebouw stamt uit ongeveer 1875 en is sindsdien weliswaar enkele keren verbouwd en gerenoveerd, maar de funderingen zijn nog uit het eind van de 19e eeuw. Het hoofdstuk is omlijst met prachtige foto’s van de vroegere en huidige generatie Heerdink.
Herinneringen op De Kampboer
"Denkend aan mijn jeugd op de Kampboer, zie ik de boerderij weer voor me, zoals ze daar ooit lag aan het kruispunt van hoofdwegen in het dorp. Onlangs zei me nog iemand, wat woonden jullie vroeger toch dicht op de kerk. Maar het was precies andersom, de boerderij was er eerder dan de kerk. De vorige kerk stond hier pal tegenover, op de plek waar nu schoenhandel Elferink gevestigd is. In mijn tijd stond daar ook nog de catechismuskamer, voor de ingang van het kerkhof en ooit verbonden met de oude waterstaatskerk." Zo begint Theo Kamphuis, telg uit de 'Kampboer-familie' te verhalen over de talrijke herinneringen aan de plek waar hij werd geboren en getogen. De plek waar nu Dorpshuis Erve Kampboer al decennia lang het trefpunt vormt voor tal van dorps- en verenigingsactiviteiten. Ook bij deze bijdrage ontbreken de nostalgische foto's uit de oude doos natuurlijk niet.
Vuur'n bierieder van'n sjefeuar
Johan Verenjans gaat terug in de tijd. Hij schrijft 1946. Waar zijn ouders Roelf Verenjans en Marie Blokhuis elkaar hebben ontmoet? Niemand kijkt er vreemd van op, op de Tubbiger kèèrms natuurlijk. Dé Twentse huwelijksmarkt. Roelof woont wegens omstandigheden in bij opa, eveneens Roelof, aan de Koffiesteg. Roelof junior is zogezegd blijven plakken. Marie komt uit Mander en is een van de flinke boerendochters van de Krikk'n Jens en Nieijhoes Feem. De boerderij aan de Drieschichtsweg in Mander, beter bekend als 'de Krik oet Maander'. Johan vertelt over het huwelijk van zijn ouders, dat pa katholiek werd om met ma te kunnen trouwen. Het hoofdstuk geeft een prachtige inkijk in het wel en wee van een jong Geesters gezin kort na de Tweede Wereldoorlog.
Foto's uit de oude doos
In het telkenjare in de Heembode terugkerende hoofdstuk Foto's uit de oude doos neemt Will ter Wee de lezers mee naar 1904, naar de bekende Geesternaar Bernard Krikhaar die staat afgebeeld voor de gebouwen van zijn zus Manna (Krikkes Manna). De schoolfoto komt deze keer uit het schooljaar 1957-1958 met daarop afgebeeld de meisjes van de vierde en vijfde klas van de Mariaschool.
Nieuwe donateurs
Eenieder die geïnteresseerd is in de geschiedenis van Geesteren en haar inwoners en bovendien graag de Heembode 2016 wil ontvangen, maar nu nog geen donateur is, wordt de mogelijkheid geboden om zich alsnog als donateur aan te melden. Voor €10 per jaar is men met onmiddellijke ingang alsnog donateur. Diegene ontvangt dan de Heembode 2016 alsnog gratis per post. Ook is er dan (met 2 personen) gratis toegang tot de lezing/dia-avond op woensdagavond 16 november aanstaande in Zaal Kottink. Download het aanmeldingsformulier via www.stichtingheemkundegeesteren.nl of vul het aanmeldingsformulier in bij Horlogerie Truus Silderhuis aan de Dorpsstraat te Geesteren. Losse exemplaren van de Heembode 2016 zijn verkrijgbaar voor €7,50.