TMZ en Medlon starten pilot ’thuisprikken’ op patiënten

Eind april zijn de wijkteams van TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in de regio’s Tubbergen en Twenterand gestart met een pilot NPT-meting, waarmee cliënten thuis de stollingswaarde van hun bloed kunnen bepalen.

NPT staat voor Near Patient Testing. Het is een nieuwe werkwijze in de zorg waarbij middels een eenvoudige meting de stollingswaarde (INR) van het bloed bepaald kan worden door de eigen (thuis)zorgmedewerker. De meting gebeurt door middel van een vingerprik. Medlon – het klinisch laboratorium binnen het ZGT – en TMZ werken samen om deze cliëntvriendelijke metingen mogelijk te maken.

Debbie Frons en Henrieth Flierman – zorgmedewerkers van de wijkteams van TMZ – hebben dit proces in werking gezet. Zij hebben contact gezocht met Medlon, die de controles bij de meeste cliënten in de regio verricht. Ook hebben zij met de rest van hun wijkteam gedurende 2 middagen een extra cursus gevolgd bij het ZGT. Ze zien veel voordelen van de NPT-meting. Debbie: “Het grootste voordeel is dat de NPT-meting tijdens het zorgmoment bij de cliënt thuis wordt gedaan. De cliënt hoeft dus niet de deur uit om op een bepaald tijdstip bij de prikpost aanwezig te zijn. Daarnaast heeft de methode als voordeel dat er niet in de ader wordt geprikt, maar dat er een vingerprik wordt gedaan. Dit levert minder complicaties op.”

NPT meting

De waardes die de verpleegkundigen bij de cliënt thuis meten, noteren zij in een systeem. Vervolgens wordt er door de trombosedienst van Medlon een schema gemaakt en bepaald hoeveel antistolling er die weken moet worden ingenomen door de cliënt. Dit schema kan door de eigen zorgmedewerkers worden meegenomen naar de cliënt. De verpleegkundigen van TMZ zijn enthousiast. Henrieth: “Cliënten reageren positief. Het verhoogt de kwaliteit van de zorg en heeft dus een meerwaarde.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen