Actiegroep tegen lozing NAM-afvalwater komt minister Kamp tegemoet

Leden van de actiegroep Stop Afvalwater Twente
Leden van de actiegroep Stop Afvalwater Twente
Foto: Redactie

Stop Afvalwater Twente heeft een eigen tussenoplossing voor het injecteren van olieafvalwater, door de NAM, in de Twentse ondergrond. Wat hen betreft, blijft ‘dèn pröttel’ gewoon in Drenthe.

Liever nog ziet voorzitter Freddy Mensink van de actiegroep dat er nergens nog een druppel olieafvalwater in de grond wordt gepompt. Toch kiezen hij en zijn medestanders eieren voor hun geld en maakten ze vandaag bekend in het belang van hun uiteindelijke doel een behoorlijke draai te maken. “We zien in dat het compleet stoppen van de injecties het niet gaat halen, als is het maar om zuiver economische redenen. Er is flink veel geïnvesteerd en hierom is het niet erg realistisch om te denken ‘minister Kamp stopt de injecties wel even’. Daarom hebben we wat anders bedacht, een alternatief dat veel voordelen heeft t.o.v. de huidige situatie, en dat ook al bij Economische Zaken is ingediend. Dit behelst de injectie in voormalige gasvelden onder kleilagen, zo dicht mogelijk bij de bron. In de provincie Drenthe dus en niet langer via een pijpleiding naar Twente”, aldus Mensink. “Het ministerie heeft reeds toegezegd ons alternatief mee te wegen. En dat is afgelopen week nog eens door gedeputeerde Lievers van de provincie Overijssel bevestigd.”

‘Tussenoplossing voor definitief einde’

Hoewel de vervuiler volgens stichting Stop Afvalwater Twente eigenlijk zelf zou moeten opdraaien voor het verwijderen, hergebruiken dan wel dat deze helemaal geen schadelijke reststoffen meer produceert, kan het zich ook vinden in een alternatief dat meer kans maakt om gekozen te worden door minister Kamp. Ook bestuurslid Rob Klein Bleumink van het burgerplatform schat in dat hun nieuwe optie realistisch is. “Uiteindelijk zullen er vermoedelijk 2 opties overblijven, waaronder – hopelijk – die van ons. Zuivering en hergebruik is waarschijnlijk te kostbaar en vallen daarom af. Dan kun je je kop in het zand steken en afwachten, of een redelijk alternatief bedenken. Wij kiezen voor het laatste.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen