Zonnepanelen en een windmolen op de Aloysiusschool

17 jul 2016, 16:01 Nieuws
duurzameschoolgeesteren1
Duurzaam Geesteren
Op initiatief van de werkgroep Duurzaam Geesteren is de basisschool in Geesteren duurzaam geworden. Het heeft wat tijd gekost, maar het resultaat mag er zijn. Er kan sinds kort lokaal energie worden opgewekt.
Er zijn een windmolen en zonnepanelen op de Aloysiusschool geplaatst. Het gaat daarbij in totaal om 24 panelen op het dak aan de zijde van de Vriezenveenseweg. Deze opwekkers geven gezamenlijk een maximale opbrengst van 6500 Watt. Bij zonnig weer en een beetje wind geeft dit elke dag weer een aanzienlijke opbrengst en neemt zo een behoorlijk deel van het totaalverbruik van de school voor haar rekening.

'Jong geleerd is oud gedaan'

De windmolen en de zonnepanelen zijn niet alleen geplaatst om de school ervan in financiële zin te laten profiteren, maar door op lesdagen deze 'eigen' energie te gebruiken voor elektrische apparaten zoals computers of lampen en kinderen hiervan bewust te maken door nieuwe lesstof over duurzaamheid.
Om inzichtelijk te krijgen wat het exact oplevert, is er in de hal van de school een display geplaatst waarop de opbrengstinformatie direct wordt weergegeven. Deze gegevens worden tevens gebruikt in een nieuw lespakket, dat beschikbaar is gesteld door Enexis zodat de kinderen bewust worden gemaakt van duurzaam omgaan met energie.

Sponsoren

Dit project is gerealiseerd met de hulp van sponsoren (gemeente Tubbergen, Rabobank Projectenfonds, Enexis, Dorpsbelang Geesteren) en de inzet van 3 lokale installatiebedrijven: Meinders, Wesselink-Buunk en Nijkamp.
Op bijgaande foto staan de leden van de werkgroep Duurzaam Geesteren: Edwin de Veen, Gerard Wesselink (projectleider installatiebedrijven), Alexander Oosting en Bas Rikhof (vlnr).

Feestelijke opening

De overdracht van de technische installatie door de installateurs aan Duurzaam Geesteren is recent geweest en bij start van het nieuwe schooljaar, op dinsdag 6 september, zal er een feestelijke opening met de kinderen zijn. Iedereen is dan welkom om de duurzame installatie te bekijken en hierover nadere informatie te krijgen.