Bewoners van Eeshof en Wiekhof ‘hokken’ nu officieel samen

Sinds medio augustus wonen de verstandelijk en/of lichamelijk beperkte cliënten van Aveleijn’s Wiekhof in hetzelfde gebouw als de ouderen van de Eeshof, onderdeel van de Sint Maarten Zorggroep.

Buiten zijn medewerkers van Kamphuis Sloopwerken uit Reutum nog druk doende het oude onderkomen van de Wiekhof, gelegen aan de Sportlaan in Tubbergen en onderdeel van Aveleijn, compleet te strippen en daarna te slopen. Binnen zitten de cliënten van de Eeshof en de Wiekhof al gebroederlijk aan tafel. Dat ‘samen’ benadrukt locatiedirecteur Leo Stamsnieder in een woordje tot beiden. “Een enkeling kan soms even z’n kamer niet meer vinden, maar dat is een kwestie van gewenning. Verder doen jullie ook al veel samen.”

Vanmiddag was er een gezellig samenzijn van beide groepen, zoveel mogelijk door elkaar heen. Lucia Middelhuis van Aveleijn gaf de bewoners van de Eeshof een aantal complimenten. “De verhuizing bracht een paar onrustige dagen met zich mee. Het was links en rechts best een rommeltje, ook op de gangen. Toch heb ik geen klachten van jullie gehad. Integendeel zelfs. Iemand vertelde me dat ‘ie van de boer was en zodoende nog wel wat gewend was. Dat gaf een hele geruststelling.”

Op de huidige sloopplaats zal eind 2017 en begin 2018 een nieuw gebouw verrijzen, voor ongeveer 70 bewoners van zowel de Eeshof als de Wiekhof.

Intensievere begeleiding

Binnen nu en pakweg 2 jaar, en op dit moment wordt dat langzaam ingevoerd n.a.v. landelijke wet- en regelgeving, zullen vooral doelgroepen die zwaardere zorg vereisen, hun onderdak vinden bij de Eeshof. Stamsnieder: “Zoals steeds meer dementerende ouderen. Daar past de Wiekhof natuurlijk goed bij als een soort uitbreiding; het bijt elkaar in elk geval zeer zeker niet. Wij doen onze eigen dingen, zij eveneens. Het blijven dus 2 verschillende eenheden, maar wel onder hetzelfde dak. Daar horen ook bijvoorbeeld activiteiten bij.”

Het woon-zorgcomplex Eschede, een samenwerking met Woningstichting Tubbergen, en de zogeheten aanleunwoningen, juist vorig jaar gerenoveerd, blijven eveneens als aanbod onder Sint Maarten vallen.

Bouwplaats aan Sportlaan

Niet alleen de Eeshof gaat nieuwbouw plegen, ook TriviumMeulenbeltZorg heeft soortgelijke plannen in de koker. Beiden zijn ingegeven door de toenemende vraag naar intensieve verzorging. De tweepersoonskamers verdwijnen en maken plaats voor modernere units met ruimte voor een individu dat daar op maat gesneden zorg ontvangt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen