Stop Afvalwater Twente stapt ook naar de rechter

Herman Finkers (rechts) bij een protestactie
Herman Finkers (rechts) bij een protestactie
Foto: Redactie

In navolging van de provincie  Overijssel en o.m. de gemeente Tubbergen, maakt ook de stichting Stop Afvalwater Twente een gang naar de rechter.

“We gaan middels een voorlopige voorziening aan de rechter vragen om de hervatting van de afvalwaterinjecties in Noordoost Twente onmiddellijk te stoppen”, aldus Freddy Mensink, woordvoerder van de stichting. “De NAM heeft laten zien dat ze lak hebben aan de bevolking hier en aan de democratie, door een nadrukkelijk verzoek van de hele Tweede Kamer naast zich neer te leggen. Onfatsoenlijk, gênant en onverantwoord.”

“In onze ogen is er sprake van lozing in plaats van opslag van het afvalwater. Het is namelijk absoluut niet herneembaar, terwijl wij tevens de nieuwe injectiemethode – ofwel de zogenaamde pijp-in-pijp-constructie – aan de kaak willen stellen, waardoor over een veel langere termijn geïnjecteerd moet worden om al het geprognosticeerde afvalwater in de toekomst in Twente te kunnen lozen. Naar onze mening is er daardoor al sprake van een alternatief t.o.v. de in 2010 verstrekte vergunning. Daarnaast speelt nog de afwijking van het afvalwater t.o.v. de vergunning en het volledig ontbreken van maatschappelijk draagvlak in Noordoost Twente. Meer dan 30.000 mensen zetten hun handtekening onder de petitie tegen het injecteren. Daarmee vertegenwoordigt onze stichting meer dan 90% van alle stemgerechtigde inwoners in het betrokken gebied”, aldus de leden van het burgerinitiatief.

Herman Finkers

De stichting staat in haar strijd tegen de afvalwaterinjecties niet alleen. Op haar website www.stopafvalwatertwente.nl zijn vele sympathisanten te vinden, waaronder het boegbeeld voor Twente: Herman Finkers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen