De collecte voor het Fonds Verstandelijk Gehandicapten in Geesteren is uitgelopen in een uiterst pijnlijke situatie voor alle betrokkenen, nadat de collectant een persoonlijk briefje achterliet toen niemand opendeed op een bepaald adres.
In de boodschap werden de bewoners van het appartement, in het centrum van het dorp gelegen, erop gewezen dat ze het fonds zouden moeten steunen aangezien hun kleinzoon hier ook van profiteert. Dennis Masselink, de vader van het kindje met een verstandelijke beperking waar de schrijver van het briefje feitelijk op doelt, is verbijsterd over de lading en bedoeling ervan. "Mijn moeder was witheet toen ze het onder ogen kreeg", aldus Masselink. "Ik ken haar, die collectant, wel uit het dorp. Het erge is nog, zelf heeft diegene een misschien nog wel ernstigere situatie in haar familie dan wij met onze zoon. Gewoon absurd om dan zoiets achter te laten."
Volgens de Geesternaar is er waarschijnlijk niet eens aangebeld. "Mijn ouders hebben net als wij een sticker op de brievenbus waarop staat dat collectes niet op prijs worden gesteld en dat ze zelf de weg naar de goede doelen wel weten. Dat moet toch duidelijk genoeg zijn, of niet soms?"
Heftige reacties
Masselink plaatste de boodschap van de collectant, zonder diens naam, gisteren op internet en kreeg snel vele verontwaardigde reacties van anderen die er ook geen touw aan vast kunnen knopen. Zo schrijft iemand: "Dat kun je geen collectant noemen meer... dat je zo iemand persoonlijk durft aan te vallen omdat diegene niet thuis is of iets anders. Vooral die persoonlijke aanval vind ik erg ongepast en inbreuk op privacy." Een ander is vooral erg teleurgesteld in de collectant: "Wat ontzettend triest dat iemand zo in elkaar kan zitten... Ongelooflijk!"
Fonds Verstandelijk Gehandicapten
De verbijstering bij het goede doel, het Fonds Verstandelijk Gehandicapten, is eveneens groot als ze geconfronteerd worden met de persoonlijke woorden van hun collectant. Een woordvoerster laat weten dat ze dringend met diegene in contact willen komen en dat ze eveneens graag het gesprek aangaat met de familie Masselink om uit te leggen dat zulke dingen niet overeenkomen met hoe het fonds naar buiten wil treden, ook niet via collectanten. "Dezer dagen zijn 20.000 collectanten namens ons actief. Natuurlijk kunnen wij, als kleine organisatie, niet iedereen in de gaten houden met wat ze doen als ze op pad gaan. Maar dit kan echt niet door de beugel en ik snap ook goed dat de ontvangers dit als uitermate pijnlijk hebben ervaren", aldus Jade Vening van het Fonds Verstandelijk Gehandicapten. "Ze zijn hier terecht verdrietig om en dit verhaal kent alleen maar verliezers."