Veel onzekerheid over de toekomst van 60% dorpskerken

Kerk van Mariaparochie
Kerk van Mariaparochie
Foto: Facebook / Elise Goossen-Haarhuis

Al langere tijd heeft Nederland te maken met een forse ontkerkelijking, waarbij steeds meer kerken hun oorspronkelijke functie verliezen. Het is een proces dat velen aan het hart gaat, waarbij het om het even is of ze nu kerkelijk gezind zijn of niet.

Platform Kerkendorp.nl heeft recentelijk een enquête verstuurd aan zoveel mogelijk dorpskerken en plaatselijke belangenorganisaties in Overijssel. De respons was behoorlijk hoog. Van de 300 verstuurde enquêtes werden er 167 ingevuld en wel geretourneerd; ofwel een respons van 57%.

Ook in de gemeente Tubbergen vragen dorpsraden en andere organisaties zich af wat de toekomst zal brengen voor ‘hun’ lokale kerk(gebouw). Zo wordt er bijvoorbeeld in Geesteren in het kader van Mijn Dorp 2030 over een mogelijk andere invulling nagedacht.

Vragen

De enquête omvatte vragen als ‘Hoe ziet u de toekomst van uw kerkgebouw?’ en ‘Zou uw geloofsgemeenschap bereid zijn om het kerkgebouw te delen met het dorp?’. Ook werd gevraagd naar de saamhorigheid in het dorp en de samenwerking tussen de kerkgemeenschap en de organisatie van plaatselijk belang.

Enkele cijfers:

  • 10% geeft aan dat er een afname is in saamhorigheid en het aantal verenigingen
  • 50 % geeft aan dat er sprake is van afname van de inkomsten en 60% ziet haar voortbestaan op korte of langere termijn als onzeker
  • maar 20% geeft aan dat er samenwerking is van kerk met organisaties van plaatselijk belang en 30% dat er breed wordt nagedacht over gebruik en bestemming

Zorgen

Het blijkt dus dat 60% van de respondenten zorgen heeft over het voortbestaan van hun dorpskerk. Er is sprake van een afname van het kerkbezoek en de inkomsten. Over hoe het kerkgebouw voor de toekomst behouden kan worden, daarover bestaan nog weinig concrete ideeën. In ongeveer de helft van de gevallen wordt er wel over nagedacht, maar is er behoefte aan creativiteit en het opstellen van een gezamenlijke visie in het dorp. Vanuit 28 kernen is daarvoor een vraag om ondersteuning gekomen.

Kerkgenootschappen zoeken maar mondjesmaat contact met de organisaties van plaatselijk belang. Getuige de hoge deelnamebereidheid aan de enquête (meer dan 45% heeft gereageerd) tonen plaatselijk belangenorganisaties zich op hun beurt wel degelijk betrokken bij het wel en wee van het kerkgebouw.

Informatie

Om informatie en richting te geven aan de ideevorming over toekomstige gebruiksmogelijkheden van de dorpskerken in Overijssel organiseert het platform op woensdag 23 november, van 18.00 tot 22.00 uur, in de Hofkerk van Goor een conferentie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen