Binnen de gemeente Tubbergen is in juni van dit jaar onderzoek gedaan naar de fitheid van kinderen die naar de basisschool gaan. Hieruit blijkt dat ze over het algemeen behoorlijk fit zijn, vermoedelijk ook fitter dan bijvoorbeeld schoolkinderen in een stad als Almelo.
Kinderen worden nu in groep 2 en 7 getest door de GGD, maar dit zijn geen fysieke testen. Het testmoment in groep 4 is zelfs helemaal komen te vervallen en hierdoor ontstaat er een verminderd inzicht in de ontwikkeling van het individuele kind.
Bewust Bewegen uit Tubbergen heeft daarom dit project in opdracht van de Sportraad en de gemeente Tubbergen uitgevoerd. Hiervoor is de samenwerking gezocht met de fysiotherapiepraktijken in Geesteren, Langeveen, Albergen en Mariaparochie en de buurtsportcoaches om het verder gestalte te geven.
'Kinderen minder fit dan hun ouders'
Gesteld wordt dat kinderen ongeveer 15% minder fit zijn dan hun ouders vroeger op die leeftijd. Daarbij neemt het uithoudingsvermogen elke 10 jaar met ongeveer 5% af. Deze verslechtering hangt samen met verschillende sociale, gedrags-, lichamelijke en psychische factoren. Tegenwoordig zitten kinderen meer achter hun mobiel/laptop, spelcomputer en spelen ze minder buiten, dus dit heeft allerlei consequenties. "Niet alleen volwassenen hebben tegenwoordig vaker overgewicht, een hoog vetpercentage en welvaartsziekten als diabetes of hart- en longaandoeningen dan voorheen, dat geldt ook steeds meer voor jonge mensen. Helaas, maar het is gewoon niet anders. Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat kinderen die fitter zijn, beter presteren op school en een hoger opleidingsniveau halen dan kinderen die minder fit zijn. Dan is natuurlijk de grote vraag, hoe is het eigenlijk in Tubbergen gesteld met de gezondheid van schoolkinderen? Daar hebben we een antwoord op proberen te geven”, legt fysiotherapeut Sabine Welman uit. "Ook ontwikkelen kinderen door meer te sporten belangrijke vaardigheden: samenwerken, delen, geven en nemen, winnen en verliezen. Allemaal aspecten die later in het leven weer van pas komen."
Wel verschillen
De onderzoekers komen tot een aantal opmerkelijke bevindingen nadat ze de kinderen aan een fitheidstest onderworpen hebben. Sabine: "Die was trouwens geheel op vrijwillige basis, maar sommige scholen hebben besloten om niet mee te doen. Dus het is helaas geen compleet plaatje geworden, al geeft dit wel ongeveer weer hoe het staat met de fitheid van basisschoolleerlingen van groep 4 in de gemeente Tubbergen. Wat blijkt is dat de kinderen die meegedaan hebben eigenlijk zonder uitzondering goed de fitheidstest aflegden. Natuurlijk werd er op individuele onderdelen weleens minder goed gescoord, maar dat is ook logisch. Een kind dat bijvoorbeeld veel aan judo doet, is waarschijnlijk niet zo balvaardig als iemand die vaak tennist. En zo zijn nog wel wat voorbeelden te noemen, maar die zijn eigenlijk niet zo relevant als het gaat om het totaal."
Presentatie
De kinderen die werkelijk getest zijn, hebben allen een diploma ontvangen voor deelname en een blaadje met de testresultaten. De volledige resultaten zullen nog aan de Sportraad en de gemeente Tubbergen worden gepresenteerd.