DogConnect raakt de juiste snaar bij honden en begeleiders

Het lijkt in eerste instantie op een grote chaos. Puppies die liever bezig zijn met elkaar en nauwelijks enig oog hebben voor de taak die van hen gevraagd wordt. Lijkt, want in werkelijkheid is het puppyparcours van hondenschool DogConnect niets anders dan een soort leslokaal voor nestverlaters.

De ingrediënten zijn niet zo lastig te begrijpen: duidelijke uitleg en dito commando’s, iedereen weet wat er van hem/haar verwacht wordt en er is niets dat gedwongen wordt; pups moeten niks, maar mogen het zelf allemaal ontdekken.

Natuurlijk, mens en dier verschillen enorm en die kun je eigenlijk maar moeilijk met elkaar vergelijken. Maar in een goede relatie tussen beide is meestal die eerste wel de meest leidende partij. Zeker wat huisdieren, zoals bij honden, betreft. De gedragstherapeuten en cursusleiders van DogConnect uit Geesteren zetten die haast onlosmakelijke band tussen hond en hun baasje buitengewoon nadrukkelijk op de voorgrond tijdens hun lessen. “De naam DogConnect geeft al enigszins aan waar bij ons de nadruk op zal liggen: binding ofwel connectie. Wij streven naar een optimale binding tussen de hond en zijn baas, en andersom. Dit moet verlopen op een prettige, positieve en rustige manier en het hebben van wederzijds respect. Plezier hebben in de training is een must. Op je eigen niveau mogen werken, ook al sta je in een groepje, is belangrijk. Beiden ontspannen kunnen zijn is ons streven. Een baas die voorspelbaar kan zijn en daarnaast een hond met beheersing”, vat instructrice Roelie Stegeman samen. “Dan zie je dat de pups en hun baasjes echt een band opbouwen. Het gebeurt natuurlijk ook weleens dat die band er totaal nog niet is, dat men drukker is met het geven van een scala aan commando’s om het zindelijk worden aan te leren en daarbij vergeet om samen te spelen of juist te relaxen en te genieten. Dan kan het allemaal een stukje lastiger worden, maar er is altijd en voor alles wel een oplossing.”

DogConnect bestaat inmiddels 6 jaar. “En sommigen trainen al 6 jaar bij ons. Ze vinden het hier geweldig, voor henzelf en hun honden evenzeer. De kinderen, gezinsleden of familieleden zijn bij ons bij een training allemaal van harte welkom. Een hond is veelal onderdeel van het gezin, dus een kind moet juist betrokken worden bij z’n opvoeding. Dat is ook voor beiden erg fijn”, benadrukt hondentrainster Aline Miltenburg. “Of neem gerust een ander mee die veel contact heeft met de hond. Bijvoorbeeld een buurvrouw die weleens ‘m weleens uitlaat. Dat vinden we geen probleem. Het gaat erom dat iedereen dezelfde ‘mindset’ heeft als het om de hond gaat, met wederzijds respect.”

Elke week is de cursus anders dan de voorgaande, al is het altijd in kleine groepen; maximaal 6 baas-hond combinaties en 2 instructeurs. Zo gaan de honden voor de afwisseling o.a. een bos- en speurles doen, trainen dat ze zowel voor- als achterpoten hebben, basiscommando’s leren, et cetera. Alles dus om zowel de hond als diens eigenaar goed in het vel te laten zitten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen